Kako pripraviti popoln bešamel brez grudic? Trik je v 1 sestavini

28. 11. 2025
Kako pripraviti popoln bešamel brez grudic? Trik je v 1 sestavini (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta sestavina odloča o tem, ali bo vaš bešamel gladek ali poln grudic.

Bešamel je ena najpomembnejših osnovnih omak v kuhinji. Je temelj številnih domačih jedi. Uporabite ga lahko pri musaki, testeninah, zelenjavnih jedeh, mesu ali pri lazanji. Ta svilnata bela omaka jedem doda polnost, mehkobo in okus, ki pričara energijo vrhunske restavracije.

Na videz preprosta omaka pa zna hitro presenetiti. Pojavijo se grudice, omaka se preveč zgosti ali ohrani okus po surovi moki. Z nekaj preprostimi, a zlatimi triki lahko vsakokrat pripravite popoln bešamel.

1. Ne pretiravajte s praženjem osnove

Bešamel začnete s klasično mešanico masla in moke. Praviloma jo le na kratko popražite, toliko da izgine okus po surovem. Nikakor ne sme potemniti, saj mora bešamel ostati svetel, gladek in nežen.

Številne bolniške odsotnosti v službah in šolah: kaj trenutno razsaja

2. Mleko mora biti vroče

Najpomembnejše pravilo za bešamel brez grudic je zelo preprosto. Uporabite vroče mleko. Dodajajte ga postopoma in ves čas mešajte. Toplo mleko se hitro poveže z moko, hladno pa povzroči grudice.

Namig za boljšo aromo: dodajte ščepec muškatnega oreščka ali belega popra. Ta majhen dodatek omaki podari prijetno, nežno toplino, ki lepo dopolni zelenjavne in mesne jedi.

3. Po želji dodajte sir za bogatejši okus

Če pripravljate jed, ki zahteva več polnosti, na primer zapečeno zelenjavo, musako ali meso, lahko v bešamel vmešate sir. Gavda, mocarela ali parmezan omaki dodajo izrazito kremasto in aromatično noto.

4. Mešajte z metlico, ne z žlico

Žičnata metlica je najboljši pomočnik pri pripravi bešamela. Najlažje združi osnovo in mleko, razbije morebitne grudice in poskrbi, da omaka ostane žametna. Bolj kot je mešanje enakomerno, lepši je končni rezultat.

Vir: stvarukusa.mondo.rs

V mleto meso vedno dodajte to sestavino: ne glede na to, ali pripravljate čufte ali polnite paprike, bo rezultat neverjeten