Kaj bo jutri za zajtrk? Za vas imamo idejo, ki vas bo povsem navdušila!
Gre za recept iz jajc, mleka in smetane, ki ga povzdignejo slastne sestavine, kot sta kozji sir in sušeni paradižniki. Vse skupaj se speče v pečici in dobili boste jed, ki je preprosta, a izjemno okusna.
Tako imenovani »marry me« oziroma »oženi me« recepti so že nekaj časa pravi spletni hit in očitno ne gredo iz mode. To so jedi, pripravljene na tako dober način, da naj bi pri tistem, ki jih poskusi, sprožile kar spontano snubitev.
Videli smo že »oženi me« piščanca, testenine s kozicami in celo čičeriko, tokrat pa smo priložnost dali pečenim jajcem. Natančneje, pripravili bomo »oženi me« fritato, ki jo Američani na družbenih omrežjih radi opisujejo kot »quiche brez testa«.
V resnici gre za zelo preprost recept iz jajc, mleka in smetane, ki ga dopolnjujejo izrazite sestavine, kot so kozji sir in sušeni paradižniki. Jed se pripravi v pečici, zato je pomembno, da uporabite ponev, ki je primerna tudi za peko v pečici, na primer litoželezno.
Sestavine:
- 8 velikih jajc
- 180 g svežih listov špinače
- 120 g kozjega sira
- 80 ml polnomastnega mleka
- 80 ml smetane za kuhanje
- 80 g sušenih paradižnikov v olju
- 30 ml olja od sušenih paradižnikov
- 2 šalotki
- 2–3 stroki česna
- 1 čajna žlička origana
- 1 čajna žlička dijonske gorčice
- sol in poper po okusu
Priprava:
- V ponvi segrejte olje od sušenih paradižnikov. Dodajte drobno sesekljano šalotko in jo pražite približno dve minuti, da se zmehča. Nato dodajte sesekljane sušene paradižnike in česen ter pražite še eno do dve minuti.
- V ponev stresite špinačo in jo segrevajte, dokler ne oveni. To bo trajalo približno 3 do 4 minute. Nato ponev odstavite z ognja.
- V večji skledi zmešajte jajca, mleko in smetano za kuhanje. Mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi. Dodajte dijonsko gorčico ter sol in poper po okusu.
- V jajčno zmes vmešajte prepraženo zelenjavo in dve tretjini na koščke natrganega kozjega sira. Vse skupaj vlijte nazaj v ponev, po vrhu pa potresite preostali kozji sir.
- Fritato pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut oziroma dokler jajca niso povsem pečena. Postrezite jo s sezonsko solato po izbiri.
Dober tek!
Vir: punkufer.dnevnik.hr