Gosta aromatična juha z domačo zelenjavo

25. 9. 2014
Deli
Gosta aromatična juha z domačo zelenjavo (foto: Čarovnija okusa)
Čarovnija okusa

V hladnejših jesenskih dneh si privoščite lahko zelenjavno juho, ki jo začinite z doma pripravljenimi začimbami.

Za 4 osebe potrebujete:

1/2 skodelice graha/morsko sol/1 ščepec kumine/1 korenček/1 majhno korenino peteršilja/1/2 pora/1/2 kolerabe/2 žlici oljčnega olja/1–2 žlici domačih začimb za zelenjavo (glejte namig)/1200 ml vode/beli poper/3–4 žlice koruznih kosmičev/4 žlice ovsenih kosmičev

1 Grah stresite v posodo, prilijte toliko vode, da bo pokrit, in ga zavrite. Začinite ga s soljo in kumino ter ga kuhajte približno 35–40 minut, da se lepo zmehča. V tem času ostrgajte korenje in peteršilj. Korenje in očiščen por zrežite na obročke, peteršilj pa na drobne kocke. Kolerabo olupite in jo zrežite na majhne paličice.

2 V posodi segrejte olje in na njem malo popražite zelenjavo. Poprašite jo z začimbami. Zalijte z vodo in zelenjavo začinite s soljo ter poprom. Primešajte še kosmiče in juho kuhajte približno 20 minut. Na koncu dodajte še odcejen grah in pustite, da juha lahno vre nekaj minut.

Čas priprave: približno 60 minut
Na osebo približno 360 kcal
Beljakovine: 14 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 60 g

Namig za doma narejeno mešanico začimb

Olupite 3 korenčke, 1 zeleno in 3 peteršilje ter zelenjavo grobo nastrgajte. Denite jo v vrelo vodo in jo kuhajte 3 minute. Nato jo dobro odcedite. V cedilu jo široko razprostrite in počakajte, da se posuši.

Por očistite, ga zrežite na 3 mm debele obročke in jih pustite, da se posušijo. Olupite 4 manjše čebule in jih prav tako zrežite na obročke, vendar tanjše od porovih. Tudi ti naj se posušijo.

Na koncu po cedilu razprostrite še 5 vejic gladkega peteršilja, 2 vejici luštreka in 1 majhen šopek drobnjaka ter počakajte, da se posušijo tudi ta. Potrgajte lističe peteršilja in luštreka.

Dobro osušeno zelenjavo boste zlahka zmleli. Na koncu vse skupaj dobro premešajte. Mešanico uporabljajte kot začimbo, predvsem v juhah, narastkih ali omakah.

Valjar za testoZadošča valjar za testo

Zelenjavo je treba po kuhanju temeljito osušiti. Najprej jo dobro odcedite, jo popivnajte s kuhinjskim papirjem in jo razprostrite po cedilu. Če bo dovolj suha, jo boste lahko zdrobili že z valjarjem za testo. Če želite bolj fino mešanico, pa jo lahko zmeljete.

Zdrav grah

Neolupljen zelen in pa tudi rumen grah vsebujeta veliko vitamina A in balastnih snovi. Za boljšo prebavljivost ga položite v hladno vodo (najbolje čez noč). Olupljenega ali prepolovljenega graha ni treba namakati. Tudi čas kuhanja je krajši, je pa na žalost tako v grahu tudi manj balastnih snovi.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"