Tako naredite kolagensko juho za gibljive sklepe in mladostno kožo: zapišite si recept znanega zeliščarja

28. 7. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Zeliščar razkriva recept za kolagensko juho, ki skrbi za gibljive sklepe, pripomore k obnovi hrustanca in pomaga pri mladostnem videzu.

V zadnjem času se veliko govori o pomembnosti kolagena - ta igra veliko vlogo pri zdravju kosti in sklepov, hkrati pa pripomote k mladostnemu videzu, napeti koži, zdravim lasem in močnim nohtom. Pogosto se ob tem promovira kolagen v obliki prehranskih dodatkov, vendar ga lahko dobite tudi z običajno prehrano.

Znani novinar in fitoterapevt Momčilo Antonijević je na svojem Instagram profilu delil recept za kolagensko juho. Kot pravi, je priprava izjemno enostavna, uporabniki v komentarjih pa potrjujejo, da je okus naravnost odličen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Momcilo Antonijevic (@momciloantonijevic)

Recept za kolagensko juho

Sestavine:

  • 1 kg govejih kosti
  • 7 piščančjih nogic
  • ena popečena glavica čebule
  • 2 korenčka
  • manjši koren zelene
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica kurkume
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
  • 1 lovorjev list
  • vejica rožmarina
  • 2 žlici naravne začimbne mešanice iz sušene zelenjave
Dela na štajerki potekajo 24 ur na dan: bi lahko prenovo končali pred predvidenim rokom?

Priprava:

  1. Goveje kosti in piščančje nogice najprej pecite pol ure v pečici, segreti na 200 °C. Nato jih prestavite v velik lonec, zalijte z vodo in segrejte do vretja. Pustite, da se vse skupaj kuha. 
  2. Ko se med kuhanjem začne tvoriti pena, jo odstranite. Dodajte preostale sestavine, zmanjšajte temperaturo, pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi vsaj tri ure.
  3. Ko je juha kuhana, jo precedite in po želji dodajte svež peteršilj ali list zelene. Ko se ohladi, jo shranite v hladilniku.

Priporočljivo je, da vsak dan pojeste eno do dve porciji – lahko kot samostojno jed ali kot dodatek k drugim jedem in enolončnicam.

4 živila, ki povzročajo neprijeten telesni vonj: namesto njih raje izberite listnato zelenjavo, jogurt ali zeleni čaj