Zeliščar razkriva recept za kolagensko juho, ki skrbi za gibljive sklepe, pripomore k obnovi hrustanca in pomaga pri mladostnem videzu.
V zadnjem času se veliko govori o pomembnosti kolagena - ta igra veliko vlogo pri zdravju kosti in sklepov, hkrati pa pripomote k mladostnemu videzu, napeti koži, zdravim lasem in močnim nohtom. Pogosto se ob tem promovira kolagen v obliki prehranskih dodatkov, vendar ga lahko dobite tudi z običajno prehrano.
Znani novinar in fitoterapevt Momčilo Antonijević je na svojem Instagram profilu delil recept za kolagensko juho. Kot pravi, je priprava izjemno enostavna, uporabniki v komentarjih pa potrjujejo, da je okus naravnost odličen.
View this post on Instagram
Recept za kolagensko juho
Sestavine:
- 1 kg govejih kosti
- 7 piščančjih nogic
- ena popečena glavica čebule
- 2 korenčka
- manjši koren zelene
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica kurkume
- 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
- 1 lovorjev list
- vejica rožmarina
- 2 žlici naravne začimbne mešanice iz sušene zelenjave
Priprava:
- Goveje kosti in piščančje nogice najprej pecite pol ure v pečici, segreti na 200 °C. Nato jih prestavite v velik lonec, zalijte z vodo in segrejte do vretja. Pustite, da se vse skupaj kuha.
- Ko se med kuhanjem začne tvoriti pena, jo odstranite. Dodajte preostale sestavine, zmanjšajte temperaturo, pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi vsaj tri ure.
- Ko je juha kuhana, jo precedite in po želji dodajte svež peteršilj ali list zelene. Ko se ohladi, jo shranite v hladilniku.
Priporočljivo je, da vsak dan pojeste eno do dve porciji – lahko kot samostojno jed ali kot dodatek k drugim jedem in enolončnicam.