Ko kuhate riž, v vodo dodajte to sestavino: riž bo popolno kuhan in se ne bo lepil na lonec

9. 11. 2025
Ko kuhate riž, v vodo dodajte to sestavino: riž bo popolno kuhan in se ne bo lepil na lonec (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pripraviti popoln kuhan riž? Pomagajte si s tem poceni in preprostim trikom.

Pri kuhanju riža pride prav vsak preprost trik, ki pomaga do boljšega rezultata. Eden izmed najučinkovitejših nasvetov je, da med kuhanjem riža v vodo dodate eno samo sestavino – in rezultat bo rahel, lepo kuhan riž, ki se ne lepi in se ne prime na dno lonca.

Pogosta težava pri kuhanju riža je, da postane preveč mehak, lepljiv in izgubi svojo teksturo. Da bi bil riž kuhan popolno, je ključen pravilen odnos med vodo in rižem – tri proti ena. To pomeni, da na eno skodelico riža dodate tri skodelice vode.

Zelo uporaben trik pa je delila tudi Jelena Kocmanović, na Instagramu bolj znana kot Naš dan svaki dan, ki ima za sabo leta kuharskih izkušenj.

Razkrila je preprost dodatek, ki bistveno izboljša teksturo riža – ne glede na to, katero jed pripravljate.

Del pomaranče, ki ga zavržete, ima morda največ koristi za zdravje

»Če med kuhanjem riža dodate nekaj kapljic limoninega soka, se riž ne bo lepil in ostal bo rahel,« pravi.

Torej – z nekaj kapljicami limoninega soka in pravilnim razmerjem med vodo in rižem lahko tudi vi pripravite popoln, mehek riž, kot bi ga postregli v dobri restavraciji. Ta enostaven trik ne zahteva nobenega posebnega znanja, rezultat pa je več kot opazen.

Če vam riž do zdaj nikakor ni uspel ali pa se s kuhanjem šele spoznavate, naslednjič poskusite ta preprost nasvet. Zagotovo boste navdušeni nad razliko.

Vir: krstarica.com