Zelenjavna enolončnica s kvinojo je zdrava, okusna in hitro pripravljena jed, ki se odlično obnese kot zdrava malica, kosilo ali večerja.
Kvinoja je polna koristnih hranil, ki pripomorejo k dobremu počutju. Bogata je z beljakovinami, vlakninami ter številnimi vitamini in minerali, zato spodbuja imunski sistem in pomaga pri ohranjanju telesne teže. Če ji dodate še raznobarvno zelenjavo, dobite nasiten in hranilen obrok, ki pripomore k dobremu počutju.
Kaj je enolončnica s kvinojo?
Gre za toplo, hranljivo enolončnico, pripravljeno iz kvinoje, raznovrstne sveže zelenjave, zelišč in zelenjavne jušne osnove. Nutricionistka Rakshita Mehra je za portal healthshots.com povedala, da gre za okusen obrok, bogat z vlakninami, vitamini, minerali in rastlinskimi beljakovinami.
Zdravilne lastnosti enolončnice s kvinojo
Kvinoja je naravno brez glutena in vsebuje visoko vrednost beljakovin, vlaknin, zdravih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Med drugim naj bi podpirala imunski sistem in pomagala pri obnovi celic, nekatere študije pa namigujejo celo, da kvinoja lahko pomaga pri preprečevanju rakavih obolenj.
Poleg kvinoje enolončnica vsebuje tudi naslednja živila:
- Korenje: Vsebuje lutein, ki pozitivno vpliva na zdravje oči. Korenje je tudi odličen vir beta-karotena (vitamin A), ki podpira imunski sistem, vid in zdravje kože.
- Paprika: Rdeča, rumena ali zelena – vse tri vrste so bogate z vitaminom C, ki spodbuja absorpcijo železa, skrbi za zdravo kožo in deluje kot močan antioksidant.
- Paradižnik: Vsebuje likopen, antioksidant, ki lahko pomaga pri preprečevanju presnovnih bolezni, ki prizadenejo oči, kosti, ledvice, srce in jetra. Nekatere študije namigujejo celo, da paradižnik lahko pomaga pri preprečevanju rakavih obolenj. Poleg tega je dober vir vitamina C in kalija.
- Špinača ali ohrovt: Zelena listnata zelenjava je bogata z železom, kalcijem in vlakninami. Krepi kosti, zmanjšuje vnetja in je odlična za razstrupljanje telesa.
- Bučke: Z malo kalorijami, veliko vode in vlakninami so bučke idealno živilo za zdravo prebavo, hidracijo in uravnavanje telesne teže.
- Čebula: Vsebuje antioksidante in spojine, ki krepijo srce in imunski sistem ter preprečujejo vnetja.
Recept za zelenjavno enolončnico s kvinojo
Sestavine:
- 1/2 skodelice kvinoje (dobro splaknjene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula (sesekljana)
- 2 stroka česna (sesekljana)
- 1 srednje veliko korenje (narezano na manjše koščke)
- 1/2 bučke (narezane na manjše koščke)
- 1 paprika (narezana na manjše koščke)
- 1 srednje velik paradižnik (narezan na manjše koščke)
- 1 skodelica špinače ali ohrovta (narezana)
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 žličke mletega črnega popra
- Sol po okusu
- 1 žlička mešanih suhih zelišč (origano, timijan, peteršilj)
Priprava:
- V večjem loncu segrejte olje, na katerem prepražite čebulo in česen, dokler ne zadiši in čebula postekleni.
- Dodajte korenje, bučke, papriko in paradižnik. Vse skupaj pražite še 3–4 minute.
- Dodajte sol, poper, kurkumo in kvinojo. Vse skupaj dobro premešajte, prilijte zelenjavno osnovo in zavrite.
- Ko tekočina zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte približno 20 minut, dokler kvinoja in zelenjava ne postaneta mehki.
- Dodajte špinačo ali ohrovt in kuhajte še 3–4 minute.
- Enolončnico odstavite z ognja, potresite s suhimi ali svežimi zelišči in uživajte v toplem, okusnem in hranilnem obroku.
Vir: healthshots.com