Potrebujete le nekaj sestavin: razkrivamo recept za najenostavnejši sarajevski burek z mesom

22. 8. 2025
Potrebujete le nekaj sestavin: razkrivamo recept za najenostavnejši sarajevski burek z mesom (foto: Profimedia)
Profimedia

Če si želite pripraviti pravi sarajevski burek brez zapletenih postopkov, je ta recept točno to, kar potrebujete.

Ni boljšega občutka, kot je ta, ko v pečici zadiši sveže pečen burek. Edina težava je, da je sama priprava pogosto zakomplicirana. A za vas smo izbrskali preprost recept brez odvečnih korakov, za katerega poleg vode, olja, soli in popra potrebujete le še 3 sestavine.

Sestavine:

  • 500 g vlečenega testa za pito v listih
  • 400 g mletega mesa (najboljša je mešanica govedine in malo ovčetine, če jo imate)
  • 1 večja čebula
  • 150 ml vode (po potrebi tudi malo več)
  • 100 ml olja
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  1. Čebulo drobno nasekljajte in jo zmešajte z mletim mesom. Dodajte sol in poper, nato postopoma prilijte vodo in dobro premešajte. Nadev mora biti sočen, nikakor suh. Če je presuh, dodajte še nekaj dodatne vode.
  2. Pekač naoljite in pečico segrejte na 200 °C.
  3. Na vsako plast testa položite nekaj žlic mesnega nadeva in zvijte kot štrudel. Zvito testo zlagajte v pekač – lahko v obliki polža ali v vrste oziroma "palčke".
  4. Zvit burek premažite z oljem in pecite 35–40 minut, da lepo porjavi.
  5. Po želji burek takoj po peki prelijte z okoli 50 ml vroče vode, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite stati 5 minut, da bo bolj mehek.
Domačini v Benetkah spet jezni na turiste

Dodaten nasvet: Ne bodite skopi s poprom – rahlo pikanten burek je še boljši. Če imate čas, nadev pred uporabo pustite počivati v hladilniku, da se okusi lepo povežejo.

Dober tek!

Vir: stvarukusa.mondo.rs