Domača paradižnikova juha iz le 3 sestavin: pogrela vas bo do srca

19. 11. 2025
Domača paradižnikova juha iz le 3 sestavin: pogrela vas bo do srca (foto: Profimedia)
Profimedia

Recept, ki nahrani telo in pogreje v dno duše.

Ko se zunaj shladi, se prileže nekaj toplega, domačega. In kaj je boljše kot krožnik okusne paradižnikove juhe, pripravljene iz le treh osnovnih sestavin? Čeprav preprosta, vas bo s svojim polnim okusom presenetila. Odlično se poda k kosu svežega kruha ali popečenemu toastu.

Sestavine:

  • 4 žlice masla (približno 60 g)
  • Pol večje čebule (narezane na večje kose)
  • 800 ml pasiranega paradižnika
  • 250 ml vode ali zelenjavne jušne osnove (lahko tudi piščančje)
  • Sol po okusu
  • Po želji: ščepec popra, origano ali list sveže bazilike za serviranje

Priprava:

  1. V večjem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte grobo narezano čebulo in jo na hitro popražite, da postekleni in se zmehča.
  2. V lonec vlijte pasirani paradižnik, dodajte vodo ali jušno osnovo ter sol. Vse skupaj dobro premešajte in zavrite.
  3. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte nepokrito približno 35 do 40 minut. Občasno premešajte. Po okusu dodajte še sol ali poper.
  4. Juho postrezite s kosom domačega kruha ali popečenimi rezinami toasta. Za bolj poln okus lahko tik pred koncem dodate žlico kisle smetane ali malo olivnega olja.

Vir: stvarukusa.mondo.rs

Od nihanja razpoloženja do glavobolov: 7 simptomov, ki lahko opozarjajo na možganski tumor
Brez interneta približno četrtina svetovnega prebivalstva