Najcenejše "postno" kosilo za vso družino: je polno beljakovin in zdrži več dni v hladilniku

17. 4. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

To slastno kosilo je brez mesa, a je kljub temu polno beljakovin, hkrati pa ga lahko pripravite vnaprej in hranite v hladilniku več dni.

Velikonočni post se približuje koncu in nobeno presenečenje ni, da morda nimate več idej, kaj bi lahko pripravili. Če vam zmanjkuje idej za postne obroke, je ta nasitna solata odlična rešitev: polna je hranilnih snovi in enostavna za pripravo.

Sestavine:

  • 300 g leče
  • 1 čebula (rdeča ali bela)
  • 1 kumara
  • 1 rdeča paprika
  • pest oreščkov
  • (po želji) pest oliv
  • 1 žlica tahinija
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica olja
  • 1 čajna žlička soli
  • ščepec popra
  • 1 čajna žlička gorčice

Priprava:

  1. Lečo skuhajte po navodilih na embalaži. Kuhajte jo toliko časa, da postane mehka, vendar naj se ne razkuha v kašo.
  2. Medtem nasekljajte zelenjavo in pripravite preliv – tahini, kis, gorčico, olje, sol in poper dobro zmešajte v manjši skledi. Če je preliv pregost, dodajte malo tople vode, v kateri se je kuhala leča.
  3. Ko se leča ohladi, jo zmešajte z zelenjavo, dodajte preliv, vse skupaj dobro premešajte in postavite v hladilnik. Tam bo zdržala več dni.

Dober tek!

Kako je Katy Perry pred poletom v vesolje izgubila skoraj 10 kilogramov? Vsak dan je začela z istim napitkom, njen jedilnik pa je izgledal tako