Značilnost mete je, da hladi. Zato v poletnem času še posebej prija pijača iz mete, ki jo napravimo iz sirupa. Primerne so različne vrste mete, a najboljši okus da poprova meta.
Potrebujemo:
- Lonec poprove mete
- 3 litri vode
- 3 kg surovega trsnega sladkorja (ekološkega)
- 1 citronska kislina (5 dag)
V lonec damo poprovo meto (lahko tudi stebla, ne samo liste) in prelijemo z vodo (če imamo dobro vodo kar iz pipe, sicer jo prekuhamo in ohladimo).
Pustimo meto v loncu pokrito 24 ur, da se namaka. Nato precedimo. Če hočemo močnejši okus, pomečkamo in dodatno ožamemo meto.
Nato dodamo 5 dag citronske kisline in 3 kg trsnega sladkorja. Mešamo, da se sladkor raztopi (lahko čisto rahlo segrevamo, da se hitreje raztopi).
Ko polnimo steklenice je pomembno, da jih ne napolnimo do vrha, saj lahko eksplodirajo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Za pripravo osvežilne pijače samo zmešamo z vodo kot ostale sirupe.
- Preberite si še: Meta - zdravilna zel