Privoščite si hladno juho - idealna poletna jed

23. 7. 2017
Deli
Privoščite si hladno juho - idealna poletna jed (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko je zunaj vroče in soparno, so hladne juhe idealna poletna jed. Osvežijo tako sladke kot tudi slane in so čudovitega okusa in lahke. Telo z njimi dobi potrebno tekočino. Poleg tega pa so tudi prava paša za oči.

Kumarični gaspačo z lubenico

Za 4 osebe potrebujete:
  • 3 kumare (po 350 g)
  • 120 g tofuja (nezačinjenega)
  • 150 ml ledeno hladne vode
  • 1 majhno belo čebulo
  • 3 žlice limonovega soka
  • 1 žličko nastrganega ingverja
  • 2 žlici koriandrovih lističev
  • lističe 8 vejic mete
  • 2 žlički soli
  • pol žličke kajenskega popra

Poleg tega: 2 rezini lubenice (vsaka široka približno 2 cm)/4 žlice bučnih semen/2 žlici olivnega olja

Priprava:

1. Kumare operite, jih po dolgem prerežite in postrgajte semena. Meso kumar zrežite na kocke, jim dodajte vse preostale sestavine, le nekaj metinih lističev prihranite za konec. Vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom, mešanico začinite s soljo in poprom in juho za 2 do 6 ur postavite v hladilnik.

2. Rezinama lubenic odstranite semena in lubenici zrežite na kocke. Bučna semena popražite v teflonski maščobi brez dodatka maščobe.

Ohlajeno juho porazdelite po krožnikih ali skodelicah, po njej potresite kocke lubenice in pražena semena, pokapajte z oljem in postrezite.

Kremna juha z rukolo in redkvicami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 150 g rukole
  • 2 šopka redkvic
  • 500 ml hladne zelenjavne juhe
  • 2–4 žlice svetlega balzamičnega kisa
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 strok česna (nastrgan skupaj s soljo)
  • 400 g smetanovega jogurta
  • mleti poper
Priprava:

1. Rukolo operite, jo otresite do suhega in odstranite trša stebla. Redkvice operite in jih prerežite na pol. Zelenjavo ukašite s paličnim mešalnikom, prilijte juho in jo začinite s kisom, olivnim oljem in česnom. Na koncu primešajte še jogurt in poper.

2. Mešanico dobro premešajte in juho postavite v hladilnik. Postrezite jo z navadnim ali pa z nekvašenim črnim kruhom.

Gaspačo iz češnjevih paradižnikov

Za 4 osebe potrebujete:
  • 450 g češnjevih paradižnikov (oranžnih ali rumenih)
  • 1 veliko rumeno papriko
  • 1 mlado rumeno bučko
  • 2 šalotki
  • 250–300 ml korenčkovega soka
  • 2 žlici vinskega kisa
  • pol žličke soli in sveže mleti poper
  • 125 g kisle smetane
Za okrasitev:
  • 40 g svežega kozjega sira
  • 3 žlice smetane
  • 2 žlici lističev bazilike
Priprava:

1. Paradižnike operite in jih prerežite na pol. Očiščeno papriko prepolovite, odstranite semenje in jo zrežite na kocke. Bučko operite, jo po dolgem prerežite in odstranite semena. Nato jo zrežite na polkroge. Olupljeno šalotko na drobno sesekljajte. Zelenjavi dodajte korenčkov sok in jo pretlačite s paličnim mešalnikom, a ne do gladkega, da bodo v juhi ostali manjši koščki zelenjave. Na koncu ji primešajte kislo smetano.

2. Juho za najmanj 2 uri postavite v hladilnik. Sir zmešajte s smetano. Juho porazdelite po skodelicah in vsako porcijo okrasite z malo sira, potresite z baziliko in postrezite.

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem