Šmorn ali carski praženec je sladica, ki nikoli ne razočara. Tokrat v veganski različici iz pirine moke.
Potrebujemo:
- 300 ml ovsenega ali sojinega mleka
- 50 ml pomarančnega soka in sok ene limone
- 200 g pirine moke
- 20 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička vinskega kamna ali pecilni prašek
- 1/2 čajna žlička soli
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- suhe brusnice
- začimbe: ingver, kardamom, piment, kurkuma
Priprava:
Mokre sestavine in začimbe vmešamo skupaj (uporabimo polovico sladkorja, polovica ostane za na koncu za karamelo).
Posebej združimo suhe sestavine, moka je še boljša, če jo presejemo. Sestavine združimo skupaj, premešamo, pustimo stati 20 minut. Mase ne stepamo, vendar moko vmešamo.
V ponev damo olje (kokosovo olje) in dodobra segrejemo. Vlijemo maso, da dobimo za prst debelo palačinko. Temperaturo malce znižamo in v pokriti ponvi pečemo "palačinko", jo obrnemo in do konca popečem v odprti ponvi.
Ko je pečena tudi na sredini, jo z dvema kuhalnicama nadrobimo in koščke še dodatno popražimo, čisto na koncu dodamo malce kokosovega ali trsnega sladkorja, da šmorn lepo karamelizira.
Postrežemo prelito z agavinim ali javorjevim sirupom.
Šmorn na 101 način
Dodatne verzije:
Uporabimo isto osnovo (količine moke in tekočina), dodamo lahko:
- sveža naribana jabolka,
- hokaido bučo,
- suhe slive,
- fige,
- kokos,
- marelice,
- oreščke ...
Odlična je tudi kombinacija z datlji medjool in z dodanimi praženimi sladkimi pistacijami.
Pripravimo pa lahko tudi slano verzijo in postrežemo skledo solate.
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
- Poglejte si še: Limonino pecivo s kakijevo kremo
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?