Recept: Slani in nasitni proteinski mafini z gobami

13. 7. 2019
Deli
Recept: Slani in nasitni proteinski mafini z gobami (foto: profimedia)
profimedia

Namesto sladkih tokrat naredite slane mafine, ki si jih lahko privoščite že za zajtrk ali za malico. Primerni so tudi za nekatere vegetarijance. 

Za prvi obrok v dnevu si brez skrbi privoščite mafine, če jih naredite sami v bolj zdravi različici. Izognite pa se tistim iz pekarne, ko pred službo na hitro skočite ponje, saj vsebujejo veliko sladkorja in vas ne bodo nasiti za dolgo časa. 

Tokrat pripravite slane, malce nenavadne mafine. Zanje potrebujete: 

  • 10 jajc

  • 8 jajčnih beljakov

  • 1 rdečo papriko

  • gobe po okusu (šampinjone, lisičke …)

  • ½ čebule

  • ½ skodelice cheddar sira

  • sol in poper

Čebulo nasekljajte na majhne koščke, narežite sir in papriko. 

Pred pečenjem namažite pekač za mafine z maslom ali uporabite papirnate podstavke. Če ga nimate, maso zlijte v navaden pekač in naredite pecivo. Pečico segrejte na 180 stopinj. 

V veliki posodi zmešajte jajca, jajčne beljake, sol in poper. Po okusu lahko dodate še kakšno začimbo. Z žlico vmešajte gobe, čebulo, papriko in sir. 

Maso razporedite v pekač za mafine, pri čemer lončke napolnite malce pod robom. Če zlivate maso v navaden pekač, bo najbolje, da uporabite peki papir. Ponovno enakomerno razporedite koščke v masi in postavite v pečico. Pecite med 15 in 20 minut*.

* Nasvet: Če so mafini že pečeni, lahko preverite z zobotrebcem. Zapičite ga v maso in ga potegnite ven. Če se masa drži zobotrebca, pustite še nekaj minut, v nasprotnem primeru pa je pečenje zaključeno. 

Počakajte, da se mafini malce ohladijo in pojejte še tople. Hranite jih največ dva dni v zaprti posodi. 

Preverite tudi: 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?