Liste koprive večinoma uporabljamo posušene za pripravo čajev, iz mladih listov pa lahko pripravimo okusne jedi. Dodajamo jih v zelenjavne juhe, pripravimo jih kot špinačo ali kuhano solato, odlične pa so tudi kot nadev v štrukljih ali palačinkah.
Sestavine:
50 dag mladih kopriv, 50 dag krompirja, 3 stroki česna, 2 žlici olja, muškatni orešček, 1 dl sladke smetane, sol, poper
Priprava:
1 V slanem kropu na hitro prekuhamo koprive in jih sesekljamo. Na olju pražimo sesekljan česen, dodamo koprive, zalijemo z juho ali vodo, kuhamo 20 minut, dodamo na koščke narezan krompir, začinimo z oreščkom, solimo, popramo in kuhamo, dokler krompir ni mehak.
2 Nekaj koščkov krompirja damo na stran, juhi dodamo smetano in jo piriramo ter ji na krožniku dodamo koščke kuhanega krompirja.