Zaradi visoke vsebnosti škroba so tako kostanji kot maroni zelo hranljivi. Poleg tega vsebujejo fosfor, kalij, magnezij in folno kislino ter vitamina B in C.
Sestavine za 4 osebe:
- 2 sesekljani čebuli
- 250 g olupljenega kuhanega kostanja
- 1 žličko masla
- 200 ml brusničnega soka
- 1 l juhe
- 4 sesekljane liste žajblja
- sol, poper
- 100 g smetane
Priprava:
Čebulo in kostanj 5 minut pražite na maslu. Prilijte sok in juho, dodajte žajbelj in kuhajte 30 minut. Juho pretlačite ali zmeljite s paličnim mešalnikom in jo začinite s soljo in poprom.
Smetano na pol stepite in jo vmešajte v juho. Juho postrezite v skodelicah in jo po želji okrasite z brusnicami, sladkornim grahom in popečenimi repki kozic.
Iz Lise