Humus je zdrav in praktičen prigrizek, saj ga lahko skupaj s prilogami nesete s seboj v službo. In seveda je kot vedno boljša domača različica od kupljene.
Humus lahko reši marsikatero slabo odločitev za prigrizek, še posebej če ga jemo s korenjem ali čim podobnim, kar zahteva žvečenje. Tako imate prej občutek, da ste siti, poleg tega pa niste pojedli čokolade ali piškotov, ampak nekaj zdravega.
Rajši kot kupljenega, si privoščite domačega, pri katerem lahko malo eksperimentirate s sestavinami in ga prilagodite svojemu okusu.
Namig: Čisto preprosto naredite tudi tahini (sezamovo pasto), ki jo boste potrebovali za pripravo: na hitro na suhi ponvi popražite sezamova semena (3 minute), ko se ohladijo pa jih stresite v mikser in dodajte 3 žlice olivnega olja.
Mešajte tako dolgo, da masa postane tekoča in po potrebi dodajte še kakšno žlico olja. Na koncu poskusite in solite po okusu.
Tu je recept za običajen humus, ki ga lahko z malo domišljije popestrite.
Potrebujete:
- 1 pločevinko odcejene in sprane čičerike
- 1/3 skodelice tahinija
- 1 strok svežega česna
- sok ene limone
- 3 žlice olivnega olja
- sol in poper
- vodo (po potrebi)
Priprava je čisto enostavna. Vse sestavine razen vode stresite v mikser in mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in brez grudic.
Potem postopno dodajajte vodo in mešajte, dokler ne dobite gostote, ki jo želite. Postrezite takoj z narezanim korenčkom, kumarami, prepečencem ...
- Preverite tudi Zdrave in hitro pripravljene jedi za fit postavo (recepti Alenke Košir) ali pa Kopriva – uporaba, nabiranje, sušenje in zdravilni učinki koprive, za katere bi morali vedeti prav vsi
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?