Recept za sladek vikend: Domača granola

18. 5. 2018
Deli
Recept za sladek vikend: Domača granola (foto: Profimedia)
Profimedia

Pripravite domačo granolo za popoln začetek vikenda, ki je povrhu še zdrava, veganska, brez predelanih sladkorjev in glutena.

V trgovinah kupljeni musliji, mešani kosmiči, granole in podobno navadno vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Pogosto se zgodi, da jim primanjkuje ravno tiste sestavine, ki jo imamo najraje in tiste, ki je ne maramo, je preveč. Zakaj si ne bi naredili granole "po meri"?

Doma lahko preprosto naredite zdravo granolo, ki ustreza vašim željam in potrebam.

Tukaj je recept, kako pripravite granolo brez glutena in predelanih sladkorjev, ki je primerna tudi za vegane.

Recept: Domača granola

  • cca. 200 g ovsenih kosmičev
  • 80 g mešanih oreščkov (po želji)
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1 jedilna žlica chia semen
  • 1/2 žličke soli
  • 150–170 g javorjevega sirupa (odvisno od tega, kako sladko želite; lahko uporabite tudi med ali podobno sladilo)
  • cca. 50 g kokosovega olja (masla)
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
Postopek priprave:

Pečico predhodno segrejte na 180 ℃. V veliki skledi zmešajte olje, javorjev sirup (ali med) in vanilijo. Dodajte ovsene kosmiče, oreščke, chia semena in cimet. Posipajte po velikem pekaču, obloženem s papirjem za peko in pecite 15 minut oziroma dokler granola ne dobi zlate barve. Občasno premešajte. Pekač vzemite iz pečice in pustite, da se granola posuši. Medtem ko se bo sušila, bo dobila tudi značilno hrustljavost.

Nasvet: granoli lahko pred serviranjem dodate tudi sveže ali suho sadje.

Ko je pripravljena, nalijete še mleko po želji in ... Dober tek!

Fotografija: Instagram/Mei Yee

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"