Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo recept za njeno vegetarijansko različico.
Za 4 osebe
Sestavine:
- 8 velikih listov svežega zelja
- 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
- 4 drobno nasekljane mlade čebule
- 1 strt strok česna
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 75 g rozin (pol skodelice)
- 2 žlici narezanih mandljev
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 skodelica zelenjavne juhe
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- pol žlice mletega cimeta
- 1 žlica kumine, sol, poper
Omaka:
- 3 do 4 žlice jogurta
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica nasekljane sveže mete
Priprava:
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vreli vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.
Priprava nadeva:
V velikem loncu segrejemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri srednji temperaturi. Dodamo paradižnikov koncentrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, peteršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo.
Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.
Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sarme položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo.
Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali prekrijemo s folijo. Pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler se sarme ne zmehčajo.
Pripravimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed prelijemo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.
Skupaj kalorij: 1673 kcal.
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hidratov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?