Izjemna pevka in slavna osebnost Robyn Rihanna Fenty (znana kot Rihanna) se je za eno najbolj branih ameriških revij, Esquire odločila, da predstavi tradicionalno kuhinjo - takšno ki, v družini Fenty prehaja iz roda v rod. Mi pa z vami delimo skrivnost enega njenih najbolj zdravih in okusnih receptov - morsko ribo s callaloo. Vas zanima, kaj ta “callaloo” sploh je, zakaj je dobro jesti morsko ribo s tem čudom in kako to sploh pripraviti? Potem berite dalje. https://en.wikipedia.org/wiki/Callaloo
Fenty Furniture? Fenty Cooking?👀
— Rihanna News (@TeamOfRihanna) August 12, 2020
Rihanna's company Roraj Trade LLC has filed a new trademark application titled "SORRY, I'M BOOKED" intended to cover the categories of: tableware, namely forks, knives and spoons, publications dealing with culinary topics and more. 🍽️ pic.twitter.com/huV2hXolWE
Callaloo (ali kallaloo, calaloo, calalloo, calaloux ali callalloo; jamajško patois: kalalu) je priljubljena karibska zelenjavna jed. Na Karibih to uživajo v številnih različicah, odvisno tudi od same letine, oz. glede na to, katera vrsta zelenjave je na razpolago. Glavna sestavina je avtohtona listnata zelenjava, tradicionalno bodisi amarant (znan pod številnimi lokalnimi imeni, vključno z callaloo), listi taroja (znani pod številnimi lokalnimi imeni, vključno z dasheen bush, callaloo bush, callaloo ali bush) ali listi Xanthosoma (poznani po mnogih imena, vključno s cocoyamom in tannia).
Tako kot druge vrste listnate zelene zelenjave vsebujejo listi callaloo-ja bogata prehranska hranila: vitamine A, B in C, prehranske vlaknine, železo in kalcij.
Tako, kot velja za mnoge druge karibske jedi, je tudi callaloo ostanek zahodnoafriške kuhinje. Ker pa nismo na Karibih, lahko za pripravo jedi po Rihanninem receptu uporabite špinačo.
Sestavine:
- 225 g slane ribe brez kosti, kot je recimo oslič
- 2 šopka sveže nastragne špinače
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka sesekljanega česna
- 1 srednja bela čebula, narezana na majhne kocke
- 2 mladi šalotki, narezani na rezine
- 2 zrela paradižnika, narezana na majhne kocke
- 1 rdeča paprika,
- 2 vejici sveže sesekljanega timijana
- ½ žličke česna v prahu
- ½ žličke čebule v prahu
- ½ žličke črnega popra
- ¼ žličke masla
Priprava
Morsko ribo dajte v lonec z vodo in zavrite.
Kuhajte 5 minut in odlijte vrelo vodo, nato pa postopek ponovite še dvakrat.
Odcedite v cedilu in odstavite, da se ohladi.
Nato jo narežite na manjše koščke.
Špinačo operite in odcedite v cedilu.
Posušite in odstavite.
Segrejte veliko ponev in dodajte olje.
Ko se olje segreje - dodajte česen, belo čebulo, mladi šalotki, paradižnik, papriko, timijan in na srednjem ognju pražite 2 minuti, nato dodajte koščke morske ribe.
Dodajte nekaj strokov česna v prahu, čebule v prahu in črnega popra, nato dodajte špinačo.
Ribo s špinačo kuhajte 10–12 minut ali dokler vsa voda ne izhlapi.
Dodajte maslo in še malo čebule v prahu, česna v prahu in črnega popra po okusu.
Vaša riba s špinačo po Rihanninem receptu je pripravljena. Jed je lahko samostojna, lahko pa dodate tudi prilogo - riž, kuhan na vodi.
Pa dober tek!
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"