Če je vaš riž pogosto preveč ali premalo kuhan, je čas, da preizkusite preprost trik, ki ga uporabljajo azijske babice.
Andy Hearnden, novozelandski kuhar, ki ima restavracijo z Michelinovo zvezdico, je na svojem priljubljenem YouTube kanalu Andy Cooks delil staro, a preverjeno metodo kuhanja riža, ki jo že desetletja uporabljajo po Aziji. Gre za tako imenovano "metodo členka".
Kako deluje "metoda členka"?
Ko kuhamo riž, mu pogosto dodamo preveč ali premalo vode, zaradi česar končni izdelek ni takšen, kakršnega bi si želeli. Da bi se temu izognili, si pomagajte s tako imenovano "metodo členka".
"Če vprašate azijske babice, koliko vode dati v riž, vam ne bodo govorile o merilnih skodelicah, ampak bodo uporabile svoj prst," razlaga Andy v videu.
Postopek je preprost:
- Riž najprej sperete trikrat pod vodo, dokler voda ni skoraj povsem čista.
- Nato riž stresite v lonec in nanj položite kazalec tako, da se vrh prsta dotika površine riža.
- V lonec dodajte toliko vode, da sega do prvega členka prsta.
- To razmerje vode in riža zagotavlja enakomerno kuhanje – ne glede na količino riža ali velikost lonca. Višina od vrha riža do prvega členka je namreč približno enaka globini plasti riža in tako zagotavlja ustrezno vlažnost med kuhanjem.
Zakaj metoda deluje?
Riž med kuhanjem vpije vodo in se razširi. "Metoda členka" doda ravno prav vode, da se riž skuha do popolnosti – mehek, rahlo lepljiv, a ne razkuhan. Uporabna je za vse vrste riža in v katerem koli loncu, od kuhalnika za riž do običajne ponve ali glinene posode.
Andyjev video je zbral več kot 2,3 milijona ogledov in komentarji uporabnikov potrjujejo učinkovitost metode:
"To metodo uporabljam že leta, ampak nikoli nisem razmišljal, zakaj deluje. Hvala za razlago!"
"Danes sem se naučil nekaj novega. Vedno sem se spraševal, kako vedeti, koliko vode dati. Zdaj vem."
"Zakon! To delam že leta, naučil pa sem se jo od prave azijske babice."
Vir: krstarica.com