S pijačo nad mačka

S pijačo nad mačka (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
28. 9. 2006

Jutro po veselem praznovanju ni pogosto nič kaj zabavno, zlasti če vam brni v glavi kot v litijski tkalnici. Toda s temi štirimi pijačami boste ukrotili še tako hudega tigra.

Mlečni šejk

“Rumeni angel”

Mleko:

Za slabo počutje dan potem je pogosto krivo pomanjkanje ene sam­cate prenašalne snovi – serotonina. Hormon dobrega razpoloženja skrbi za to, da vaše sive celice zadovoljno predejo. Za nastanek serotonina potrebuje telo aminokisline in mleko je eden od idealnih virov.

Banane:

Lahko prebavljivi ogljikovi hidrati možganom dovajajo energijo in pospešujejo tvorbo serotonina. Sadež v rumeni koži vsebuje tudi kalij, ki ste ga zaradi diuretičnega učinka alkohola prejšnji večer odplaknili v pisoar (ali pod drevo). Pomanjkanje kalija pa povzroča glavobol.

Kikirikijevo maslo:

Visokovredne maš­čobne kisline skrbijo, da energije tudi po nekaj urah ne zmanjka, in dvigujejo raven serotonina v krvi.

Med:

V njem je veliko fruktoze, ki po­spe­šuje razgradnjo alkohola. Koliko je moramo pojesti za tak učinek, še ni jasno, saj so jo v raziskavah do sedaj le vbrizgavali.

Za eno osebo:

1 zrela banana

1 žlička medu

1 žlička kikirikijevega masla

150 ml mleka 1, 6 %

ledene kocke

Priprava:

Banano olupite in narežite na majhne koščke. V mešalniku zmešajte vse se­stavine v gosto tekoč šejk.

Nič hudega, če mešalnika še nimate v zbirki gospodinjskih aparatov. Ledene kocke stresite v plastično vrečko in jih zdrobite s kladivom za meso, nato pa sestavine obdelajte s paličnim mešalnikom ali z batom za pire.

Longdrink

“Izganjalec hudiča”

Vodka:

Alkohol je lahko tudi pravi iz­gan­jalec. Razgradni produkti neprijetnih alkoholov, kot je na primer meta­nol, so še zlasti strupeni in nas dan po veseljačenju hudo udarijo po glavi. Eta­nol proces razgradnje sicer zavle­če, vendar pa zato tudi omili neprijetni učinek. Da ne bi izzvali novih glavobolov, si pripravite pijačo le z najboljšo vodko (ki ima veliko etanola in malo drugih alkoholov). Še boljše je seveda, če metanol sploh ne pride v vaše telo (vsebujejo ga predvsem temne alko­holne pijače).

Paradižnik in limona:

Z vitamini pre­magata proste radikale in zmanjšata verjetnost za poškodbe celic.

Artičoka:

Varuje jetra pred škodljivimi strupi, kot je alkohol. Za to je zaslužna predvsem njena grenka snov cinarin, ki uravnava izmenjavo snovi v jetrih in izločanje žolča.

Za eno osebo:

50 ml vodke

2 srednje velika paradižnika

25 ml limoninega soka

2 brizga tabaska

2 brizga worcesterske omake

1/2 žličke hrena

1 žlička zdrobljenega koriandra

mlet beli poper

ledene kocke

1 kapsula izvlečka artičoke

Priprava:

Paradižnike zmešajte v kašo in jo v mešalniku za koktajle dobro pre­tre­site z drugimi sesta­vi­nami. Artičokino kap­sulo po­plaknite s pripravljenim napitkom.

Čarobni napoj

“DR. Rumenjaka”

Jajčni rumenjak:

Alkohol sam po sebi ni toliko strupen, kot je njegov raz­grad­ni pro­dukt acetaldehid. Za nev­tralizacijo njegovih škodljivih učinkov je potrebna aminokislina cistein, te pa je obilno prav v rumenjaku.

Oljčno olje:

V naravnem zdravilstvu ga priporočajo za čiščenje jeter in pre­pre­čevanje tvorbe žolčnih kamnov. Razis­kave so tudi pokazale, da zmanj­šuje tvorbo želodčnih kislin. Prav to delo­vanje pa je dan kas­neje še kako dobrodošlo.

Paradižnikova mezga:

Je redek primerek med živili, ki se z industrij­sko predelavo izboljša. Med postopkom se nam­reč likopen, napa­dalec prostih radikalov iz skupine karotenov, močno skoncentrira in tako še učinko­viteje šči­ti celice pred po­š­kod­bami zaradi alkohola.

Za eno osebo:

1 rumenjak čim bolj svežega jajca (po možnosti iz ekološke pridelave)

1 žlička ekstra deviškega oljčnega olja

1 žlička paradižnikove mezge

1 žlička worcesterske omake

2 brizga svetlega bal­za­mičnega kisa

sol in poper

Priprava:

Rumenjak previdno pre­lo­žite v širok kozarec. Do­­dajte preostale sesta­vi­ne in premešajte. Lah­ko pa rumenjak pogolt­ne­te kar v celem.

Koktajl

“Veseli planšar”

Goveja juha:

Vašemu telesu zagotavlja elektrolite, ki so se zaradi diuretičnega učinka alkohola izgubili, in pomirja razdražen želodec.

Vodka:

Njena naloga je, da odpre protiogenj.

Kajenski poper:

Kapsaicin se imenuje snov, ki ne daje le pekočega okusa, ampak deluje tudi kot sredstvo proti bolečinam. Vredno poskusiti, kadar je vaša glava alkoholno ‘ranjena’.

Angostura: Grenki liker, narejen iz lubja angosturinega drevesa, grenkih pomaranč, nageljnovih žbic, kardamoma, korenine svišča in kitajske skorje, je čudežno zdravilo za želodčne teža­ve. Tako pa je tudi z našimi koktajli – niso nobena pijačka, temveč zdravilo. No, kljub vsemu, na vaše zdravje!

Za eno osebo:

50 ml vodke

100 ml ohlajene goveje juhe

1 žlička limoninega soka

2 brizga tabaska

2 brizga angosture

kajenski poper

zdrobljen led

Priprava:

Vse sestavine, vključno z nekaj zdrobljenega ledu, dobro pretresite v mešal­niku za koktajle. S preos­tan­kom ledu napolnite kozarec in čezenj prece­di­te koktajl (pomagajte si

s cedilom).

Mojca Jamnik