Solatni prelivi za osvežilne solate

30. 7. 2011
Deli

Brez preliva je solata pravzaprav samo zelenje. Toda s pravim prelivom postane pravi užitek.

V vročih poletnih dneh nam težka hrana ne tekne preveč, saj še dodatno obremeni presnovo v telesu. Solate so idealne za ta čas, ker so osvežilne, polne vitaminov, poleg tega pa so lahko prebavljive. Nad njimi smo navdušeni še posebej zato, ker so hitro pripravljene – nekaj zelenih listov, pest narezane zelenjave, preliv in že imamo okusno malico. Če ji dodamo še jajce, nekaj koščkov sira, pečenega mesa ali tunine, pa je že tako bogata, da bo s kosom kruha zalegla tudi za kosilo.

Preliv je pika na i, ki da solati pravi značaj. Ko zmanjkuje časa in idej, pridejo prav pripravljeni prelivi oziroma dresingi, ki pa so pogosto preveč kalorični, slani ali pa vsebujejo ojačevalce okusa, barvila in druge umetne dodatke.

Ponujamo vam nekaj predlogov za okusne domače prelive, ki bodo poživili vaše solate.

Kremno

Olje po kapljicah ali v tankem curku prilijte kisu in ga pri tem z metlico močno stepajte. Tako bo preliv lepo voljan. Preliv bo lepo kremast, tudi če vanj vmešate gorčico.

Preprosto

Z malimi triki lahko privarčujete nekaj kalorij. Olje lahko nadomestite na primer s krepko juho: 3 žlice juhe zmešajte z 2 žlicama kisa in le po 1 žlico olja ter gorčice. Pri kremnih prelivih lahko majonezo, kečap ali smetano nadomestite s paradižnikovo mezgo ali pinjencem.

Pravočasno

Listnate solate prelijte s prelivom, tik preden jih ponudite. Nežni listi pod težo preliva hitro upadejo in izgubijo hrustljavost.

Predpriprava

Večino zelenjave za solato lahko narežete že vnaprej in jo shranite v zaprti posodi v hladilniku. Tudi preliv lahko pripravite vnaprej: v kozarček z navojnim pokrovom nalijte preliv iz kisa, olja in začimb. Preliv v zaprtem kozarčku lahko hranite v hladilniku tudi do 14 dni. Česen, čebulo in zelišča pa v preliv vmešajte tik pred serviranjem. Ste morda dobili idejo za jutrišnjo malico v službi?

Preliv s paradižnikom

2–3 žlice belega vinskega kisa zmešajte z 2–3 žlicami hladne juhe (zelenjavne, goveje ali piščančje) in 8 žlicami olivnega olja. Preliv začinite s soljo in poprom. V preliv vmešajte 6 žlic zelo na drobno sesekljane zelenjave (na primer paradižnik, bučke, paprika). 8 listov bazilike zrežite na tanke trakove in jih vmešajte v preliv. Preliv se poda k vsem listnatim solatam, kuhani perutnini in dušenim ribam.

Preliv tisočerih otokov

Na drobno sesekljajte po ½ rdeče in zelene paprike, 1 šalotko in 2 kisli kumarici. Zmešajte 150 g majoneze, 4 žlice jogurta, 2 žlici kečapa in 2 žlički tabaska. Preliv krepko začinite s papriko v prahu, soljo in poprom. V preliv zmešajte papriko, bučke in kumarice. Preliv se poda k testeninskim in mešanim solatam ter v sendviče.

Francoski preliv

1 majhen strok česna olupite in zrežite na četrtine. 2 rumenjaka, česen, 2 žlici srednjeostre gorčice, 100 ml ohlajene zelenjavne juhe, 4 žlice belega vinskega kisa in 2 žlički sladkorja zmešajte s paličnim mešalnikom. Med mešanjem v tankem curku prilijte 8 žlic sončničnega olja. Preliv po okusu solite in poprajte. Prileže se k listnati solati, ki ji po želji lahko dodate še oblance parmezana, sesekljano slanino ali koščke opečenca.

Jogurtov in zeliščni preliv

Za jogurtov preliv na drobno narežite nekaj lističev mete in jih zmešajte z 2 žlicama pomarančnega soka, 1 žličko limoninega soka, 2 žlicama olja in 250 g jogurta. Preliv solite in poprajte. Za zeliščni preliv strite 2 stroka česna in ju zmešajte s soljo. Dodajte po ½ šopka sesekljanega kopra, peteršilja in drobnjaka, 1 žličko ostre gorčice in 1–2 žlici kisa ter vse skupaj zmešajte v gladek preliv. Na kocu v preliv vmešajte še 3 žlice olja in poper. Oba preliva se odlično podata k listnatim, testeninskim in mešanim zelenjavnim solatam.

Preliv z redkvicami

1 mlado čebulo in 2 redkvici očistite in na drobno sesekljajte. Zmešajte 2 žlici belega vinskega kisa, 1 žlico limoninega soka, 1 žličko dijonske gorčice in 2 žlički medu. V preliv z metlico vmešajte 5–6 žlic orehovega olja ter solite in poprajte. V preliv vmešajte zelenjavo in po želji še 2 žlici sesekljane kreše ali čemaža (lahko tudi čemaževega pesta iz kozarčka). Preliv se poda k listnati solati, dušenim belušem in ribjim filetom.

Preliv z zeliščnim pestom

Sesekljajte 1 strok česna. 1 žlico pinjol popražite brez dodane maščobe. Zmešajte 2 žlici belega vinskega kisa, 3 žlice sesekljanih zelišč (peteršilj, kreša), 1 žlico naribanega parmezana, pinjole, česen in ½ žličke sladkorja ter vse skupaj zmeljite v pire. Vmešajte 6–8 žlic repičnega olja in po okusu solite ter poprajte. Preliv se poda k listnati, fižolovi, paradižnikovi in testeninski solati, pa tudi k pečenemu mesu.

Aromatični jogurtov preliv

Operite 1 biolimono. Lupino nastrgajte in iztisnite 1 žlico soka. Potrgajte liste z 1 vejice mete in jih na drobno narežite. Sesekljajte ½ stroka česna. Vse skupaj zmešajte s 150 g grškega jogurta, 1 žlico belega vinskega kisa in ščepcem sladkorja. Preliv pustite stati približno 5 minut, nato ga začinite s soljo in poprom. Po želji v preliv vmešajte še 1 žličko hrena s smetano (iz kozarčka).
Preliv se poda k mehki solati, ledenki in špinači. Odličen je tudi kot omaka za kuskus, zelenjavne zvitke s tortiljo in pečen krompir.

Vir Lisa

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"