Spomladanske solate

14. 5. 2011
Deli
Spomladanske solate

Italijanska solata s paradižnikom in mocarelo

Za 4 osebe potrebujete: • 2 glavici solate (na primer romana) • 1 šop rukole • sol, poper • 12 češnjevih paradižnikov • 24 mini mocarel • 1 melono • 3 žličke bazilikinega pesta (iz kozarca) • 2 žlici olivnega olja • 4 žlice balzamičnega kisa • 1 žličko srednje ostre gorčice • 8 tankih rezin pršuta

Priprava:

1 Pripravite solato in jo natrgajte na koščke. Rahlo jo solite in razporedite v 4 skodelice. Pripravite paradižnike in jih prerežite na pol. Mocarelo odcedite. Melono po dolgem prepolovite, ji z žlico odstranite semenje in jo olupite. Melonino meso narežite na kocke in jih poprajte.

2 Mocarelo in paradižnike povaljajte v pestu in jih izmenično nataknite na lesena nabodala.

3 Olje, kis, gorčico, sol in poper dobro zmešajte. Preliv enakomerno pokapajte po solati. Solato dekorativno obložite s po 2 rezinama pršuta in nabodali.

Čas priprave: 30 minut
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 4 g

Pisana solata s kozjim sirom s pestom in pinjolami

Za 4 osebe potrebujete: • 1 rdečo papriko • 150 g kozjega sira (v valju) • 8 rezin bagete (francoske štruce) • 1 radič • polovico glave zelene solate (na primer kristalke) • 50 g mlade špinače • ½ šopka bazilike • 1 žličko gorčice • 2 žlici jabolčnega kisa • 1 žličko sladkorja • 8 žlic olivnega olja • sol, poper • 30 g pinjol • 4 žlice bazilikinega pesta (iz kozarca)

Priprava:

1 V pečici segrejte žar (zgornje grelo). Papriko prepolovite, očistite in z lupino navzgor položite na pekač. V pečici pod žarom jo pecite toliko časa, da lupina počrni. Papriko vzemite iz pečice, jo olupite in narežite na trakove. Kozji sir zrežite na 8 rezin.

2 Rezine bagete obložite z rezinami kozjega sira in jih v pečici gratinirajte približno 5 minut, da se sir začne topiti. Pripravite solato in špinačo. Baziliko oplaknite, osušite in liste narežite na tanke trakove. Gorčico, kis, sladkor in olje zmešajte ter začinite s soljo in poprom.

3 Po krožnikih razporedite solato in jo obložite s papriko in baziliko. V suhi ponvi popražite pinjole. Na solato položite po dve rezini bagete s sirom. Pokapljajte ju z malce pesta in posujte s pinjolami. Solato pokapajte s prelivom in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 30 minut
Na osebo: približno 480 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 29 g

Solata z mletim mesom po mehiško s fižolom in čilijem

Za 4 osebe potrebujete: • 1 strok česna • 6 žlic olivnega olja • 500 g mletega mesa • 2–3 žlice čilijeve omake • 4 žlice kisle smetane • sol, poper • kajenski poper • 150 g mešane listnate solate
• po 1 rdečo in rumeno papriko • 150 g rdečega fižola (iz pločevinke) • 80 g čedarja • 1 avokado • 2–3 žlice limoninega soka • 1 ščepec sladkorja

Priprava:

1 Česen olupite, na drobno sesekljajte in popražite na 2 žlicah olja. Dodajte mleto meso, ga popecite in odstavite. Mesu primešajte čilijevo omako in 2 žlici kisle smetane. Začinite ga s soljo in kajenskim poprom.

2 Pripravite solato in zelenjavo. Solato po potrebi natrgajte na koščke. Papriko in avokado sesekljajte. Fižol na cedilu oplaknite in dobro odcedite. Sir zrežite na palčke.

3 Preostalo olje zmešajte z limoninim sokom in 2–3 žlicami vode. Preliv začinite s soljo, poprom in sladkorjem. V preliv takoj vmešajte avokado, da ne potemni. Dodajte listnato solato, papriko in sir ter premešajte. Solato razporedite po skodelicah, obložite z mlačnim mesom in pokapajte s preostalo kislo smetano. Zraven se prileže tortilja čips.

Čas priprave: približno 45 minut
Na osebo: približno 640 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 50 g, ogljikovi hidrati: 13 g

Fina špinačna solata s prekajenim lososom in redkvicami

Za 4 osebe potrebujete: • 1 glavo solate hrastovke • 100 g mlade špinače • 1 šop redkvic • 2 žlici olja iz groznih pešk • 3 žlice limoninega soka  • 1 žličko zelenega popra (iz kozarca)  • sol, poper • 150 g prekajenega lososa v rezinah

Priprava:

1 Pripravite solato in špinačo. Solato natrgajte na grižljaj velike koščke. Redkvice operite, očistite in narežite na tanke rezine.

2 Olje zmešajte z limoninim sokom in zelenim poprom. Preliv začinite s soljo in poprom.

3 Zmešajte solato, špinačo in redkvice ter razporedite po krožnikih. Solato obložite z rezinami lososa in jo pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 15 minut
Na osebo: približno 120 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 2 g

iz Lise

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"