Obrok za moč.
Potrebujete
1 kg svinjske ledvene pečenke (kare)
1 skodelico sira rikota z manj maščobe
? čajne žličke suhe bazilike
2 skodelici nasekljanih listov mlade špinače
1 manjšo pločevinko odcejenih artičokinih srčkov
oljčno olje
sol in poper po okusu
Priprava
Prosite mesarja, naj vam oblikuje kare za rolado, ali pa nož zasukajte sami. Bistvo je, da dobite čim večjo ploskev, po obliki podobno metulju. Če je meso predebelo, ga lahko malce potolčete in stanjšate, da ga boste pozneje lažje zvili. V primerno veliki posodi nato dobro zmešajte sir, špinačo, baziliko in artičoke ter mešanico enakomerno posipajte po mesu.
Vse skupaj čim tesneje zvijte v rolado, ki jo na več mestih tesno povežite z vrvico, da se med pečenjem ne bo odpirala. Položite jo v pekač, jo premažite z oljčnim oljem ter posujte s soljo in poprom po okusu. Postavite v ogreto pečico in pecite pri temperaturi 200 °C od 25 do 35 minut oziroma do središčne temperature 70? 71 °C, kar lahko preverite z vbodnim termometrom. Zadostuje za 4 porcije.
Na porcijo
350 kalorij, 54 g beljakovin, 7 g ogljikovih hidratov, 10 g maščob (4 g nasičenih), 1 g vlaknin, 280 mg natrija
Praženi beluši
Okusna priloga
Potrebujete
1 šopek belušev
1 jedilno žlico ekstra deviškega oljčnega olja
1 čajno žličko soli
1 čajno žličko sveže zdrobljenega popra
Priprava
Pečico ogrejte na 200 °C. Beluše očistite (odstranite olesenele dele) in pokapljajte z oljčnim oljem. Potresite s soljo in poprom ter jih položite v pekač na peki papir. Pecite približno 10 minut, da postanejo rahlo rjavi in mehkejši (vendar ne premehki). Zadostuje za 4 porcije.
Na procijo
45 kalorij, 1 g beljakovin, 2 ogljikovih hidratov, 3, 5 g maščob (0, 5 g nasičenih), 1 g vlaknin, 580 mg natrija.