To je RECEPT ZA SARMICE, ki se ga najraje in najpogosteje poslužuje Tina Gaber

22. 8. 2023
Deli
To je RECEPT ZA SARMICE, ki se ga najraje in najpogosteje poslužuje Tina Gaber (foto: Arhiv AML / Aleš Kocbek)
Arhiv AML / Aleš Kocbek

 Opala! Tina Gaber in sarmice!? Bi si mislili? Pa še zelo slastne utegnejo biti … 

Splošno znano je, da trenutno najbolj aktualna Slovenka, Tina Gaber, že vrsto let prisega na vegansko prehrano.

Partnerka aktualnega predsednika vlade Republike Slovenije, Roberta Goloba, je velika ljubiteljica živali in hkrati tudi velika borka za njihove pravice. "Iz ljubezni do njih je spremenila svoj način življenja in prehranjevalne navade ter tako postala veganka," je pred časom povedala za portal nepremagljiva.si.

"Danes vse več trgovin ponuja veganske izdelke. Nekateri sicer pravijo, da je veganska hrana nekoliko dražja, a več kot bo povpraševanja zanjo, bolj bodo konkurenčne cene. Poleg tega pa se vprašajmo, kaj je boljša naložba denarja kot vložek vase, v svoje zdravje in s tem v svet okoli nas. Mimogrede, še veganske restavracije vse bolj navdušujejo tudi nevegane," je povedala Tina novinarki zgoraj omenjenga portala. Z njo je delila tudi nekaj svojih najljubših jedi, med katerimi nas je najbolj prepričal recept za sarmice, ki ga v celoti objavljamo spodaj.

"Veganske sarmice?! Kaj je to?" boste rekli, a zelo okusne veganske sarmice lahko pripravite sami doma. Samo preizkusite spodnji recept.

Profimedia

Fotografija je simbolična.

Veganske sarmice à la Tina Gaber

Potrebujete:

Je varno jesti krompir, ki ima zelene lise ali je že začel kaliti?
  • 1 glava kislega zelja
  • 250 g sejtanovega ali namočenega sojinega drobljenca 
  • 100 g prekajenega tofuja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 skodelici riža
  • majaron
  • sol
  • poper
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica koruzne moke ali gustina
  • 1 žlica sladke rdeče paprike 
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Priprava:

Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo. Dodamo drobljenec (sojine koščke), strt česen, solimo in popramo ter še malo pražimo.

Masi dodamo riž, majaron in nadaljujemo s praženjem. Zeljnato glavo razlistamo in shranimo od 10 – 12 listov. Ostalo zelje narežemo ali naribamo. Celim listom odstranimo trdi sredinski del ter nanje položimo maso v količini dveh jušnih žlic. List zavijemo in pritrdimo z zobotrebcem.

V pekač s pokrovom damo žlico olja in vanj položimo nekaj koščkov tofuja. Sledi malo narezanega zelja in nato sarme. Preko njih zopet položimo nekaj koščkov dimljenega tofuja in narezano zelje. Postopek ponavljamo.

Na koncu na vrh položimo nekaj celih listov. V posodo prilijemo hladno vodo, da sega malo nad zelje. Nato pokrito posodo postavimo v pečico na 150 stopinj za dve uri in pol. V zadnjem koraku v ponvi segrejemo žlico olja, dodamo koruzni škrob in sladko rdečo papriko ter premešamo. Dodamo paradižnikovo mezgo, ki smo jo razredčili s kozarcem vode. S to maso prelijemo sarmo, posodo rahlo pretresemo in jo odkrito položimo v pečico za še 20 minut.

Pa dober tek!

Če bi si želeli preizkusiti še musako, juho, začinjeno čičeriko ali solato á la Tina Gaber, lahko recepte najdete TUKAJ.

Fotografije: Arhiv AML / Aleš Kocbek
Vir: nepremagljiva.si

Preberite še: Kupila sta hišo na Siciliji za 1 evro: Razgled je nerealen, a nakup je skrival eno (grdo) past

Priporočamo tudi: David Beckham je z družino prispel na Hrvaško: ne boste verjeli, katero destinacijo je izbral

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec