Vložene kisle paprike so prava poslastica, priprava pa je otročje lahka.
Kisle paprike z medom so odličen domač dodatek k različnim jedem in ena najbolj priljubljenih vrst zimnice. Sladko-kiselkast okus vas bo spomnil na tradicionalne recepte naših babic, priprava pa je preprosta in ne zahteva veliko časa ali kuharskega znanja.
Sočne, rahlo sladkaste paprike so popolne kot priloga ali samostojen prigrizek, poleg tega pa v kozarcih brez težav zdržijo več mesecev. Spodaj vas čaka preverjen recept – sledite mu korak za korakom in uspeh je zagotovljen.
Sestavine:
- 5 kg očiščenih paprik
- 3 l vode
- 200 g medu
- 150 g soli
- 50 g sladkorja
- 100 ml kisa za vlaganje
- 1,5 vrečke vinske kisline (15 g)
- 2 vrečki konzervansa za vlaganje (10 g)
- Pol vrečke celega popra
- 1 čajna žlička bele gorčice
Priprava:
- Paprike operite, odstranite peclje in semena. Pripraviti morate 5 kg očiščenih paprik.
- V večji lonec nalijte 3 litre vode. Dodajte sladkor, sol, med, konzervans, vinsko kislino in kis. Zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo, da mešanica rahlo vre.
- V vrelo marinado položite 6–7 paprik naenkrat. Kuhajte jih približno eno minuto, pri tem jih obrnite, da se enakomerno toplotno obdelajo. Nato jih vzemite ven, odcedite in preložite v drugo posodo. Pokrijte jih s kuhinjsko krpo. Postopek ponavljajte, dokler ne pokuhate vseh paprik.
- Paprike pustite počivati približno 30 minut, da se nekoliko ohladijo in sprostijo sokove.
- Paprike tesno zložite v sterilizirane steklene kozarce in jih rahlo potisnite navzdol, da zapolnite prostor. Med plastmi dodajajte cel poper in belo gorčico.
- Paprike prelijte z marinado, v kateri so se kuhale, kozarce pa nato tesno zaprite s pokrovčkom. Če želite, lahko dodate tudi plast celofana. Shranjujte v temnem in hladnem prostoru.
Vir: stil.kurir.rs