Barvite in okusne mešanice z dodatkom piva združujejo prednosti obeh pijač: eksotiko in razburljivost koktajla ter sproščenost dobrega piva. Poskusite nekaj naših predlogov.
Spicy Lady
Proti virusom in prehladu
pol čajne žličke rjavega sladkorja plus dodatek za rob kozarca
- 2 čajni žlički kajenskega popra
- pol limone, narezane na tanke kolobarje
- 15 ml limoninega soka
- 1 steklenička lahkega svetlega piva po izboru
Rob kozarca podrgnite ob limonino rezino in pomočite v sladkor. V ročnem mešalniku za koktajle (šejkerju)* dobro zmešajte kajenski poper, limonine rezine, ? čajne žličke rjavega sladkorja in limonin sok. Mešanico prelijte v kozarec. Dodajte malo ledu, prilijte pivo in nežno premešajte z barsko žlico.
*Za dobro mešanje ne potrebujete stresalnika. S pravo tehniko bo zadostovala že manjša lesena kuhalnica. Z ročajem pritisnite sestavine na dno kozarca in med počasnim mešanjem zmerno pritiskajte. Cilj je, da iz limone iztisnete čim več soka in arome.
Caribbean Apple Pie
Boljše kot praznična skleda punča
- 45 ml ruma
- 60 ml jabolčnega mošta (lahko tudi sok s 100-odstotnim sadnim deležem)
- 15 ml limoninega soka (približno 1 jedilna žlica)
- 120 ml sadnega ali zeliščnega piva po izboru
- 1 tanka rezina jabolka
- cimet po okusu
V ročnem stresalniku* zmešajte rum, mošt in limonin sok ter mešanico prelijte v kozarec. Dodajte pivo. Okrasite z jabolčno rezino in s ščepcem cimeta v prahu.
*Pravi okus koktajla je odvisen od mešanja sestavin, katerih okusi se morajo dopolnjevati. Pravi barmani mešajo pijače v navpični smeri, tako da stresalnik gleda prek ramen.
Muddy Puddle
Drži vas pokonci pozno v noč
- 30 ml sladkornega sirupa* plus dodatek za na rob kozarca
- drobno sesekljani arašidi
- 90 ml dobro ohlajenega ekspreso
- 45 ml viskija
- 120 ml močnega temnega piva po izboru (stout)
Rob kozarca previdno namočite v sladkorni sirup in nato še v drobno sesekljane arašide. V ročnem stresalniku zmešajte espreso, viski in sladkorni sirup ter mešanico prelijte v kozarec. Dodajte led in zalijte s pivom.
*Naredite sirup. V manjšo kozico stresite skodelico vode in jo zavrite. Odstavite in dodajte 1 ? skodelice sladkorja ter dobro premešajte, da se raztopi.
Lucky Dreidel
Pijača za sladkanje
- 30 ml vodke
- 1 brizg jabolčnega mošta (ali 100-odstotnega soka)
- 60 ml sladkega refoška ali portovca
- 120 ml svetlega piva z močnim okusom po izboru
1 čokoladni cekin (kovanci iz mlečne čokolade, zaviti v zlato folijo)
V stresalniku dobro zmešajte vodko, vino in kis. Mešanico zlijte v kozarec z ledom, dodajte pivo in dobro premešajte. *
*Mešajte z žlico za limonado, ki jo potisnite v kozarec do dna in približno 30 sekund vrtite v vse smeri. Zaradi močnega stresanja se bodo sestavine enakomerno premešale.
Cerveza Preparada
Z njim boste ogreli goste
- groba morska sol
- pekoča omaka tabasko
- worchesterska omaka
- 1 steklenica piva tipa lager po izboru
- pol čajne žličke limetinega soka
- 1 rezina limete
Rob kozarca namočite v sol in ga napolnite z ledom. * Dodajte nekaj kapljic tabaska in worchesterske omake ter prilijte pivo. Pokapljajte z limetinim sokom in okrasite s svežo limonino rezino.
*Ustvarite lep rob. Potrebujete dva krožnika. Na prvega stresite sol ali sladkor, drugega polijte z limetinim sokom. Rob kozarca najprej pomočite v sok in nato pod kotom previdno povaljajte v soli (sladkorju).