Uživajte jo čim pogosteje: ta okusna jesenska zelenjava znižuje krvni sladkor in varuje srce

24. 9. 2025
Uživajte jo čim pogosteje: ta okusna jesenska zelenjava znižuje krvni sladkor in varuje srce (foto: Profimedia)
Profimedia

Obvezno jo vključite v svoj jesenski krožnik!

Že uživate to priljubljeno pozno poletno oziroma zgodnje jesensko zelenjavo, ki pomaga zniževati krvni sladkor in ohranjati njegovo raven v zdravih mejah?Uporabljamo jo v solatah, enolončnicah in kot prilogo – najpogosteje pa za vlaganje. Govorimo o jajčevcu, zelenjavi, ki presenetljivo prispeva k stabilnosti krvnega sladkorja.

Jesen je idealen čas za uživanje svežih jajčevcev – pečenih, na žaru ali pripravljenih v pečici. Pazite le, da pri pripravi ne pretiravate z uporabo olja.

Antioksidanti v jajčevcu delajo čudeže za zdravje

Jajčevec ni le vsestransko uporaben v kuhinji in polnega okusa, temveč vsebuje tudi obilico hranilnih snovi. Bogat je z vitamini, minerali in predvsem z antioksidanti – snovmi, ki ščitijo telo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Raziskave potrjujejo, da lahko antioksidanti zmanjšajo tveganje za kronične bolezni, vključno s srčno-žilnimi težavami.

Ključ do njegove moči se skriva v antocianinih – pigmentih, ki dajejo lupini jajčevca značilno vijoličasto barvo. Najpomembnejši med njimi je nasunin, ki se nahaja prav v lupini. Ta deluje kot zaščita za celične membrane, preprečuje njihovo poškodbo in ima, po raziskavi objavljeni v reviji Antioxidants (2021), tudi nevroprotektivni učinek – zmanjšuje tveganje za bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Izžreban 120-milijonski Eurojackpot. Komu se je tokrat nasmehnila sreča?

Uravnavanje sladkorja v krvi

V času, ko število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 hitro narašča, postaja uravnavanje krvnega sladkorja ključnega pomena. Jajčevci so pri tem lahko dragocen zaveznik. Imajo nizek glikemični indeks in so bogati z vlakninami, ki upočasnijo absorpcijo sladkorja v kri ter preprečujejo nenadne skoke glukoze po obroku.

Še zanimivejše pa je, da vsebujejo tudi inhibitorje alfa-glukozidaze – snovi, ki zavirajo encime, odgovorne za pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo. Posledično telo sladkor prebavlja počasneje, kar je še posebej koristno za osebe s sladkorno boleznijo ali tiste z večjim tveganjem zanjo.

Raziskave na živalih so pokazale, da ekstrakt jajčevca izboljšuje občutljivost na inzulin in znižuje raven sladkorja v krvi. Polifenoli v tej zelenjavi lahko dodatno spodbudijo izločanje inzulina in zmanjšajo absorpcijo glukoze.

Zaveznik zdravega srca

Še en dober razlog, da jajčevec vključite v vsakodnevni jedilnik, je njegov pozitiven vpliv na zdravje srca. Zaradi vlaknin, flavonoidov, kalija in fenolnih spojin podpira delovanje krvnih žil in pomaga uravnavati raven holesterola.

Raziskave so pokazale, da pečen jajčevec znižuje raven LDL holesterola ("slabega" holesterola) in trigliceridov, s čimer zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Čeprav je del rezultatov še vedno iz raziskav na živalih, je sporočilo jasno: jajčevec je vredno vključiti v prehrano kot zanesljivega zaveznika za zdravo srce in stabilen krvni sladkor.

Vir: mondo.rs

5 vrst sadja z največ sladkorja, ki niso primerne za diabetike: zdravnik razkriva boljše alternative