Zeliščna juha

5. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zeliščna juha

Že malo diši po poletju.

Za 4 osebe potrebujete

• 150 g listov koprive

• sol

• po 1 pest vodne kreše, kislice in regrata

• malce zdravilne strašnice

• 3 mlade čebule

• 1 strok česna

• 2 žlici masla

• 1 l vroče juhe

• 200 g smetane

• poper

• nariban muškatni orešek

• 2 rumenjaka

Priprava

Nadenite si gumijaste rokavice. Koprivo oplaknite in odstranite stebla. Liste približno 1 minuto blanširajte v slani vodi, jih nato oblijte s hladno vodo in dobro odcedite. Zelišča oplaknite, potrgajte lističe in jih drobno sesekljajte.

Očistite mlado čebulo. Bele dele sesekljajte, zelene pa zrežite na tanke obročke. Česen olupite in ga drobno sesek­ljajte. Skupaj z belimi deli mlade čebule ga stekleno popražite na maslu. Nato na njem podušite še zelišča in zelene dele čebule. Prilijte juho in smetano ter vse skupaj zavrite. Juho začinite s soljo in jo po želji še pretlačite s paličnim mešalnikom.

Rumenjakoma dodajte malce juhe, ju razžvrkljajte ter ju nato primešajte juhi. Ves čas mešajte in juho segrejte. Mešajte toliko časa, dokler se rahlo ne zgosti (ne sme pa vreti). Po želji jo okrasite še s pomladanskim cvetjem in postrezite.

Čas priprave: 30 minut.

Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?