Odličen za gurmane
Za 4 osebe potrebujete
- 800 g roastbifa
- 2 stroka česna
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 žlico dijonske gorčice
- 1 pest oreščkov
- po 1 pest peteršilja in sveže mlade špinače
- strt poper in sol
Za narastek
- 4 krompirje
- 1 zeleno
- 2 korenčka
- 2 korenini peteršilja
- 250 ml smetane
- 250 ml mleka
Priprava
Mesu odrežite kožo in maščobo. Česen pretlačite v 2 žlicah olja in gorčici ter mešanico začinite s soljo in poprom. Z mešanico prekrijte meso in ga čez noč postavite v hladilnik.
Pečico segrejte na 190 stopinj. Ponev, najbolje litoželezno, premažite z oljem in na njem z vseh strani dobro popecite meso. Zelišča in oreščke ter preostanek olja pretlačite v mešanico, podobno pestu. Meso nato denite v pekač in ga prekrijte z zeliščno mešanico. Meso v pečici pecite 35 do 40 minut.
Po koncu peke ga vzemite iz pečice in ga pustite počivati približno 15 minut. Nato ga zrežite na približno 1 cm debele rezine in jih postrezite z zelenjavnim narastkom.
Za pripravo narastka olupite zelenjavo, jo zrežite na debele rezine in jih v slojih zložite po modelu za narastke (plast krompirja, nato zelena, korenje, peteršilj in nazadnje krompir). Na koncu zmešajte smetano in mleko, mešanico začinite s soljo in poprom ter prelijte po zelenjavi. Narastek pri 190 stopinjah pecite približno 190 stopinj.
Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo: približno 800 kcal, beljakovine: 51 g, maščobe: 48 g, ogljikovi hidrati: 44 g.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem