6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2019

Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj bi moral vsak otrok vsaj nekaj časa v dnevu preživeti v naravnem okolju, se igrati, raziskovati in se tudi umazati, saj je to nenazadnje del njihove/naše primarne narave.

Vedno več otrok današnje družbe ima kronično pomanjkanje vitamina N(arave). Številni raziskovalci in zdravniki ugotavljajo, da odmerki narave služijo kot varna, dostopna in brezplačna zdravila za lajšanje mnogih težav.

ZANIMIVOSTI:

Otroci stari med 8 in 18 let naj bi na teden preživeli kar 53 ur z uporabo tehnoloških naprav (raziskava v ZDA).

V Veliki Britaniji pa so ugotovili, da se 64 % otrok igra zunaj manj kot enkrat tedensko, 28 % jih ni bilo na podeželju v zadnjem letu, 21 % jih nikoli ni bilo na kmetiji, 20 % pa jih še nikoli ni splezalo na drevo in šokantno - več otrok pristane v zdravstvenem domu zaradi padca s postelje kot zaradi padca v naravi.

Prav tako so ugotovili, da več otrok lažje identificira robota kot sovo.

V Sloveniji bi sicer statistike zagotovo bile drugačne, a vendar tudi mnogo naših otrok trpi za pomanjkanjem narave. Vse bolj je namreč pomembno, da imajo otroci po šoli organizirane aktivnosti (v zaprtih prostorih) in tako nimajo časa za tekanje v naravi, plezanje po drevesih, grajenje brlogov ter spoznavanje živali in rastlin. 

Tudi osnovnošolski učitelji povedo, da imajo današnji otroci težave pri pohodniških izletih na manjši hrib, medtem ko so včasih (prejšnje generacije) brez težav prišle tudi na Stol (najvišji vrh Karavank). 

Razlogi, zakaj bi morali otroci več časa preživeti v naravi:

1. Večja je uporaba tehnologije, večji odmerek narave je potreben

Ali otroci danes vedo, katera rastlina je užitna in katera strupena, ali poznajo le YouTube in Nintendo? Ločijo siničko in vrabca, hrast od bukve?

Tako kot imajo pravico dostopa do interneta, imajo tudi pravico dostopa do narave. Zakaj? Ker je povezava z naravo del njihove človeškosti. S povečanjem tehnološke odvisnosti se veča nepovezanost z naravo, ki škoduje našim otrok bolj, kot si mislimo.

2. Narava vzbudi čute in sposobnosti

Če zanemarimo znanje in modrosti narave, pa igra pomembno vlogo, kako narava vpliva na otroške sposobnosti.

Študije po celem svetu so že ničkolikokrat dokazale, da se s časom preživetim v naravi povečajo njihove kognitivne sposobnosti in sposobnosti učenja, pozornosti, kreativnosti, produktivnosti in zaznave vonjav.

Raziskovalci na univerzi v Michiganu so ugotovili, da samo ena ura preživeta v naravi izboljša spomin in pozornost za 20 %. Šole, ki omogočajo otrokom čas v naravi, so občutno opazile, kako so otroci bolje delovali med poukom.

3. Narava spodbuja gibanje

Travniki in gozdovi ponujajo večje možnosti za brezskrbno tekanje, plezanje, skakanje... Tako ugodno vplivajo na motorične sposobnosti, ravnotežje, gibljivost, preprečujejo debelost ter krepijo imunski sistem.

Gibanje pa hkrati postane naravna navada in ne nekaj, za kar bi se morali kasneje v življenju zavestno truditi.

4. Narava zmanjša depresijo, stres in izboljša psihološko stanje

Otroci, ki se igrajo v naravnem in zelenem okolju so manj zaskrbljeni, agresivni, jezni in depresivni kot tisti, ki se igrajo v urbanem okolju. Prav tako kažejo več zanimanja, entuziazma in radosti. Živijo v sedanjem trenutku, nekaj, kar se odrasli na vse pretege trudimo doseči.

5. Narava vzpostavlja in krepi odnose

Izpostavljenost naravnim okoljem povzroči, da bolj cenimo odnose, skupnosti, medsebojno sodelovanje in poglobi povezavo z družino. Prav tako se poveča zmožnost za reševanje problemov, samodisciplina, fleksibilnost in samozavedanje.

Plezanje po drevesu ni le fizična aktivnost, otrok se uči odgovornosti zase in tveganj. Spodbuja se kreativnost, saj si izmislijo svoje lastne igre, ki nimajo v naprej določenih pravil in navodil. Postavijo si lastne cilje in izzive. Učijo se iz izkustva.

6. Povezava z naravo je ključnega pomena za prihodnost človeštva

Tako se v otrocih gradi interes za okolje, odgovornost ter skrb zanj. Le, če bo imela prihajajoča generacija v sebi čut za naravo, bo lahko poskrbela za naš planet.

Vprašajte se, kateri so vaši najbolj dragoceni spomini iz otroštva?

Verjetno vas bo bolj malo odgovorilo, da gre za čas preživet za štirimi stenami. Običajno se spominjamo iger zunaj v naravi. Se bodo današnji otroci spominjali nepozabnih dni preživetih za računalnikom?

Sicer pa vse zapisano ne velja le za otroke, temveč za vse nas. Bodimo vsi učenci in otroci narave.

Pripravila: Ana Vehovar, Vir raziskav: childrenandnature.org