Blatna oblačila bodo ustvarila lepše otroštvo kot sedenje za računalnikom

Blatna oblačila bodo ustvarila lepše otroštvo kot sedenje za računalnikom (foto: unsplash) unsplash
6. 11. 2019

Je "helikoptersko" starševstvo res potrebno in koristno? S tem mislimo na starše, ki bdijo nad otroci, ki se igrajo na igrišču, kot helikopter. Ali so otroci res ves čas v nevarnosti? 

Če opazujemo otroška igrišča, opazimo, da nekateri starši ne pustijo otrok samih pri igri niti za minuto. Ves čas jih nadzorujejo in opozarjajo. "Pazi!", "Ne umaži si hlač", "Fuj, ne prijemaj tega!" Z ostalimi odraslimi ob igrišču ne želijo govoriti, saj "nimajo časa". Morajo se prepričati, da je z njihovimi otroci vse v redu. 

Skrb za majhne otroke in usmerjanje je seveda nujno, vendar vsaka pretirana skrb je utrujajoča in obremenjujoča, še posebej, ko so otroci že malce starejši. Otrok se mora naučiti samostojnosti, izraziti sebe, raziskovati tako svoje fizične sposobnosti kot okolico in to početi čim bolj svobodno - brez odraslega presojanja. 

Starši se morajo zavedati, kako s nenehnim opozarjanjem in pretiranim ščitenjem vplivajo na otrokovo samozavest ter na razvijanje njegove samostojnosti. 

Je igra v naravi res tako nevarna, da otroci potrebujejo nenehna opozorila? Bodo otroci opozorila jemali resno, ko bodo ta zares potrebna? 

Otroke je nedvomno potrebno naučiti dobrih manir, spoštljivega vedenja, skrbi za lastno varnost, a to ne pomeni, da se ne smejo "zdivjati" na igrišču ali v naravi. Če otrok pade, se bo hitreje naučil ravnotežja. Ko bo ugotovil, kako smeti smrdijo, se jih ne bo več dotikal. Umazana majca pa bo plačilo za igro, ki je ne bo nikoli pozabil. Saj imate doma pralni stroj, kajne?

Opozorite otroke na nevarnosti, nato pa jim dovolite, da se naučijo kakšno lekcijo tudi sami. Če bodo zato dobili kakšno prasko, ko se bodo spuščali po toboganu ali plezali po drevesu, tudi ne bo konec sveta. Praske, modrice in blatna oblačila bodo ustvarila lepše otroštvo kot sedenje za računalnikom. 

Starši bi se danes morali predvsem obremenjevati s tem, ali njihovi otroci preživijo dovolj časa zunaj v naravi, na svežem zraku, se gibajo in norijo...

Dovolite jim, da so otroci. 

vir: treehugger.com