Kako kritizirati?

6. 7. 2010

Kako svoji mami povedati, da nas letos ne bo doma za praznovanje njenega rojstnega dne? Kako prijateljici povedati, da se ravno ne strinjamo z njenim načinom vzgoje otrok? Kako kritizirati partnerja, ne da bi sprožili prepir?

Ja, po navadi se obotavljamo, ker bi se radi izognili konfliktom. Prijateljici se ne želimo zameriti, mame pa tudi ne želimo razočarati.

Tudi če drugače nismo ravno sramežljive sorte, obstajajo teme, o katerih nam je neprijetno govoriti. Bojimo se, da ne bomo našli ustreznih besed ali pa nas bodo drugi narobe razumeli.

Toda molk stvari ne izboljša. Prav nasprotno!

Dobri razlogi za odprtost

Prestavljanje odpiranja teme ali izogibanje povzroča stalno notranjo napetost. Težava je iz tedna v teden le večja, kar nam povzroča še večjo nejevoljo. Vedno bolj trpimo in začnemo celo razvijati agresijo – ki pa je nihče ne razume.

Kako le? Ljudje ne morejo vedeti, da gredo nekomu tako zelo na živce. Kadilci se pogosto sploh ne zavedajo, da njihove obleke zaudarjajo po cigaretah.

Spregovorite in videli boste, da vam bodo ljudje hvaležni za odkritost.

Toda kako pravilno oblikovati v stavke, kar nam leži na srcu, in pri tem ne prizadeti druge osebe?

Najpomembnejše osnovno pravilo je: še pred pogovorom razmislite, kako bi se vi odzvali na kritiko, zavrnitev ali nasvet. Tako boste poskrbeli za večje sočutje in boste brez težav in komplikacij obvladali tudi najtežje pogovore.

Najboljši namigi

Bolje zgodaj kot prepozno

O težavah se je treba pogovoriti takoj, ko se pojavijo. Še posebej zaradi tega, ker bo drugemu zelo neprijetno, če bo šele po nekaj tednih izvedel, da vas nekaj moti na njem. Če je jeza potlačena, tudi ves čas letijo iskrice.

Pravi termin

Poskrbite za sproščenost in prijetno atmosfero. Neprijetne teme rešujte na štiri oči. Kritiko namreč težje sprejemamo pred pričami.

Ton določi glasbo

Vaša opažanja zapakirajte v obliko osebnega vtisa in kar najbolj prijazno pripomnite: "Tvoje oblačenje se mi zdi nekoliko nemarno." Lahko tudi dodate, da vam ni bilo lahko spregovoriti. Vaš sogovornik bo tako videl, da stvari ne jemljete preveč zlahka.

Povejte brez ovinkov

Namesto dolgovezenja in tehtanja izrazov jasno povejte, kaj vas moti in zakaj vas moti. Izrazite tudi svoje želje in pričakovanja!

Kaj storiti, če ste vi tisti, ki vas kritizirajo?

Najprej predvsem poslušajte. Vprašajte se, kaj je tako moteče na vas samih. Tako boste poskrbeli za ustrezno distanco do izrečenih besed.

Tudi sami boste tisti, ki odloči, ali ste pripravljeni nadaljevati pogovor. Če ne, prosite za čas za razmislek. Imate vso pravico!

Ob vsaki obliki kritike imate tudi vso pravico izvedeti, za katere konkretne primere gre. Tako se boste lahko ubranili pavšalnih kritik, v stilu 'Pri tebi stalno vlada tak nered'. Včasih namreč naletimo na ljudi, ki radi kritizirajo kar povprek, na koncu pa se izkaže, da imajo sami s sabo največ težav.

Če pa gre za udarce pod pasom, si zapomnite, da boste z enakimi reakcijami le še poslabšali situacijo. Vztrajajte pri ustrezni obliki komunikacije in se izogibajte žaljivim besedam.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri