Kako okrevati po čustveni travmi?

Kako okrevati po čustveni travmi? (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2019

Naj gre za posledice izkušenj na bojišču v Iraku, nestabilnega otroštva ali nasilnega dogodka – vsi smo na neki točki že doživeli travmo in se zdaj spopadamo z njo.

Najpomembneje pa je, kako se lotimo okrevanja po čustveni travmi in celovito zaživimo, ne da bi nas travmatični dogodki iz preteklosti zaznamovali. Travmo lahko povzročijo tudi situacije kot so razpad zveze, spor s prijateljem, slaba ocena v šoli in podobno. Tudi s tem se morate spopasti. Kako?

Sprejmite travmo in željo po okrevanju

Prvi korak do kakršnegakoli okrevanja je sprejemanje. Pri čustveni travmi je kot obrambni mehanizem pogosto prisotno zanikanje. Če mislite, da niste doživeli travme, potem ni nič narobe, kajne? Ni res. Kljub temu se boste spopadali z izčrpavajočimi odzivi na travmo, pa če jo priznavate ali ne, zato se je najbolje sprijazniti, da lahko pričnete z okrevanjem.

Skorajda nemogoče je, da v življenju človek nikoli ne doživi ničesar travmatičnega, zato naj vas nikar ne skrbi, ker to v nobenem smislu ne odraža vas kot posameznika. Nihče vas ne bi sramotil, če bi trpeli za rakom, zakaj bi se torej sramovali travme? Nikar ne podlezite egu, ki vam govori, da je z vami zato nekaj narobe. Odzivi, ki jih doživljate kot posledico travme, niso nič drugega kot samo to - odzivi oziroma simptomi. Travma ni vaša identiteta.

Stabilizirajte se 

Pri okrevanju po čustveni travmi, ko poskušamo spet zaživeti, je zelo pomembno, da spet dobimo občutek varnosti. Ta korak za vsakogar predstavlja kaj drugega, odvisno od tega, kaj vam vzbuja občutek varnosti in kaj vam pomeni stabilnost. Tisto, kar v ljudeh najpogosteje vzbuja občutek varnosti, je podpora, ki vključuje prijatelje, družino, terapevte in profesionalno pomoč, celo vaše ljubljenčke. 

Zato je ključno, da najbližjim dovolite, da vas podpirajo in vam med okrevanjem stojijo ob strani. Druga stvar pa je povezanost z naravo. Oboje lahko preizkušate z vzpostavljanjem stika s svojim ljubljenčkom, ki je dober terapevt.

Narava oddaja zelo uravnotežene in visokofrekvenčne vibracije, ki resnično pomirjajo um in ogrejejo srce. Čistost, preprostost in božanskost narave človeka izjemno prizemljijo, zato odlično učinkujejo pri meditaciji in kadar si poskušamo zbistriti misli.

žalost

Vzemite si čas za žalovanje, nato pa se očistite

Spravite iz sebe, kar vas teži. Okrevanje po travmi ne pomeni, da jo morate pomesti pod preprogo in jo odmisliti. Če želite čustveno travmo resnično preboleti, je pomembno, da se z njo spopadete in se soočite z vsemi čustvi, ki jih prinaša.

Očistite se negativnosti in obdržite samo tisto, kar je produktivno in pozitivno. Izjočite žalost, izkričite sram, pri boksanju sprostite vso svojo jezo, nato pa se soočite s svojim strahom in ga sprejmite. Sprostite vse čustvene odzive, ki so se nabirali v vas, in se očistite. Včasih so dolgoročni odzivi, ki so posledica travme, pravzaprav bolj rezultat potlačenih čustev, ne pa travme same.

Telovadba in fizična aktivnost učinkujeta izjemno terapevtsko, zato zelo pripomoreta pri okrevanju. Predstavljata odlično sredstvo za sproščanje čustev in spreminjanje negativnih občutkov v pozitivno smer.

Predelajte občutke in spet prevzemite oblast nad samim seboj

Ko ste iz sebe spravili potlačene občutke, je čas, da nanjo pogledate uravnoteženo in logično. Morate jo razdelati na nekaj, na kar vas nič več ne veže. Zato je zelo pomembno, da svojemu terapevtu zaupate in ste v njegovi družbi sproščeni; tako boste lahko z njegovo pomočjo analizirali travmo in vse, kar je znjo povezano.

Strokovnjak vam lahko tudi pomaga pri tem, da travmo postavite v kontekst ter jo predelate na zdrav in konstruktiven način, kar pomeni, da boste s tem, ko se boste od nje oddaljili, pridobili novo moč. Dojemati jo morate kot nekaj, kar vas in vaših čustev nima več v oblasti, in spoznati morate, da ste večji in močnejši od nje. Samozavestno morate zatrditi, da je travma nekaj, kar se vam je zgodilo, ni pa del vas in vas ne določa kot posameznika.

Povežite se s samim seboj, poiščite ravnovesje in zdravo zaživite

Čeprav je stabilen, uravnotežen in trden način življenja pomemben tudi tekom procesa okrevanja, pa je ključen tudi v poznejši fazi, da vas temačna plat preteklih travm spet ne posrka vase. To pomeni, da so ključne tudi zdrave navade, podpora bližnjih, družabno življenje in zdravi odnosi na delovnem mestu. Če vam gre na vseh teh področjih tako, kot je treba, boste začutili občutek stabilnosti in varnosti, zato se boste s situacijami, ki v vas lahko vzbudijo določene odzive, lažje spopadli. Travma pogosto povzroča močne občutke nevarnosti in nestabilnosti, zato sta pri okrevanju uravnotežen in stabilen življenjski stil ter okolje tako zelo pomembna.

Ob zdravem življenjskem stilu – zdrava prehrana, telesna vadba, skrb za telo – bo vaš um jasen, čustva pa precej bolj stabilna, zato se boste lažje spopadli s preteklimi in celo bodočimi travmami.

Preverite tudi: