Kateri tip perfekcionista ste?

Kateri tip perfekcionista ste? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2020

Tako kot pri mnogih osebnostnih konstruktih, tudi tu obstajajo negativne in pozitivne lastnosti. Ali katere prepoznate tudi pri sebi?

Prve definicije so perfekcionizem označile predvsem kot negativno osebnostno lastnost. D. E. Hamachek in Silverman sta bila med prvimi, ki sta zagovarjala pozitiven pogled perfekcionizma – vedenje, ki ga ni treba pozdraviti, temveč njegovo energijo usmeriti v pozitivne izide, je poudaril Silverman.

Nadaljnje proučevanje je pokazalo, da ima perfekcionizem prilagojene in neprilagojene dimenzije.

Prilagojeni perfekcionisti stremijo k uspehu, ponavadi naloge opravijo pravočasno, imajo sicer visoke osebnostne standarde, vendar upoštevajo omejitve – torej ne pretiravajo.

Perfekcionizem postane neprilagodljiv, ko posameznik išče popolnost in ob tem izraža veliko skrb in dvome. Zaradi tega se lahko izogiba prevzemanju nalog, saj ga skrbi, da bo naredil napako oziroma ne bo zmogel nalog opraviti v skladu s svojimi visokimi standardi in osebnimi cilji.

Psihologa Hewitt in Flett sta s svojimi raziskavami postavila še širše sprejeto konceptualizacijo – predlagala sta tri dimenzije:
 • vase usmerjen,
 • na druge usmerjen in
 • socialno predpisan perfekcionizem.

Vase usmerjen perfekcionizem

Profimedia

Vodi posameznika k zelo visokim pričakovanjem do sebe in je povezan z večjo storilnostjo pri delu ter kariernim uspehom.

Glede na Multidimenzionalno lestvico perfekcionizma, naslednje točke nakazujejo na vase usmerjenega perfekcionista:

 • Prizadevam si, da bi bil čim bolj perfekten.
 • Ob napravljenih napakah občutim nelagodje.
 • Delu se moram ves čas predati z vsem potencialom.
 • Postavil sem zelo visoke osebnostne standarde in cilje.

Na druge usmerjen perfekcionizem

Profimedia

Visoka pričakovanja posameznika so v tem primeru usmerjena na druge – starše, prijatelje, sodelavce, znance, sošolce … Oseba je lahko obsojajoča in izjemno kritična, če se druga oseba izkaže za nepopolno.

To lahko pripelje tudi do tega, da na druge usmerjen perfekcionist za opravljanje dela ne bo določil druge osebe (ker ga je preveč strah, da bo oseba pri tem neuspešna) ter do težav v odnosih s sodelavci.

Značilni znaki:

 • Ne nameravam izgubljati časa z ljudmi, ki si ne prizadevajo, da bi bili boljši.
 • Ne prenašam ljudi v moji bližini, ki delajo napake.
 • Če nekoga prosim, da nekaj naredi, pričakujem, da bo delo opravljeno brezhibno.

Socialno predpisan perfekcionizem

Profimedia

Tretji tip so socialno predpisani perfekcionisti, ki jih vodi prepričanje, da družba od njih zahteva, da so popolni v vsem, kar počnejo.

Lastna vrednost je povezana z izkrivljeno predstavo o tem, kaj drugi pričakujejo od njih. Verjetno si lahko predstavljate, da te osebe doživljajo tesnobo, se pogosto srečujejo z občutkom nemoči in so lahko obsedene s tem, da morajo izpolniti vse družbene standarde. Če jih ne dosežejo, je njihov največji strah zavrnitev in nesprejetost.

Kaj je značilno za socialno predpisanega perfekcionista:

 • Občutek imamo, da nikakor ne morem izpolniti pričakovanj drugih.
 • Ljudje, ki me obkrožajo, pričakujejo, da bom uspel v vsem, kar počnem.
 • Občutek imam, da ljudje preveč pričakujejo od mene.
 • Družina pričakuje popolnost.

Na kratko

Nič ni narobe z visokimi standardi in visokimi osebnimi cilji. Zmerna natančnost in nekaj perfekcionizma je lahko koristna. Vendar, če imate do sebe ali do drugih nerealno visoka pričakovanja ali imate občutek, da svet od vas zahteva popolno popolnost, je to lahko neprilagodljivo in nevarno za vaše duševno zdravje.

L. K. T. Prirejeno po www.psychologytoday.com.