Mentalni namigi, kako se pripraviti na maraton

Trening in priprave na maraton (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2013

Vsak tekač sam razvije in uporablja različne strategije, da uspešno preteče vsak tekaški trening in pozneje maraton. Strategije nekaterih tekačev so izjemne, drugih spet malo manj. A nekaj drži zagotovo, vsak tekač med maratonsko preizkušnjo bije boj tudi sam s seboj in s svojimi mislimi, ki jih mora uspešno premagati, poleg 21 ali 42 kilometrov.

V članku sem se odločila predstaviti nekaj splošnih namigov, ki so nastali na podlagi praktičnih izkušenj dela s športniki in za katere mislim, da bi vsakemu tekaču, ki se odpravlja na maraton, lahko prišli prav.

1. Oblikujte si močno spodbudo

V trenutkih, ko vam bo težko in bi želeli najraje kar odstopiti, je dobro, da imate v mislih vse razloge, zakaj si želite do cilja. Ti razlogi bodo med maratonom tudi vaši spodbujevalci in motivatorji, ki vas bodo gnali do cilja.

Poiščite močne razloge, zakaj želite preteči maraton. Lahko se celo poigrate tako, da za vsak kilometer ali vsakih nekaj kilometrov najdete razloge, zakaj jih zares želite preteči.

2. Vodite dnevnik treningov teka

Ob pregledu dela za nazaj boste videli, koliko truda ste vložili v priprave. Preglejte svoje preteklo delo in priprave, tako boste videli svoj vložek in trud. To vam bo dalo potrebno samozavest in motivacijo, da pretečete do cilja.

Dnevnik treningov lahko spremljate tudi s pomočjo @life aplikacije, kjer najdete tudi načrt priprave na maraton (tako kondicijske kot psihične).

3. Poskušajte trenirati v vseh mogočih pogojih.

Treniranje v različnih pogojih in ob različnih časih vam bo pomagalo, da boste pripravljeni na maraton, ne glede na to, kakšni pogoji bodo na dan teka. Pomagajte si tudi s predstavljanjem.

Poskušajte predvideti čim več situacij, ki se vam lahko zgodijo (start, polovica maratona, bolečina, utrujenost ...) in se prek vizualizacije nanje pripravite tudi na miselni ravni.

Tako vam bo med samo preizkušnjo lažje, saj boste na miselnem nivoju nanje pripravljeni.

4. Spomnite se pozitivnih izkušenj

Pod stresom smo ljudje bolj dovzetni za vpliv negativnih misli, ki rade zamajejo samozavest in višajo napetost.

Maraton je stresna situacija, ne gre le za fiziološki stres, temveč tudi mentalni. Zato se med tekom na maratonu tako rade hitro pojavijo negativne misli in dvomi.

Da jih boste najlažje premagali, si v spomin prikličite pretekle pozitivne izkušnje in daljše teke, ki se jih uspešno pretekli.

5. Med treninge vadite tehnike preusmerjanja pozornosti

V trenutkih, ko med maratonom nastopi kriza, je najpomembnejše, da pozornost usmerite na zunanje dražljaje ali poskusite misliti na kaj drugega.

S preusmeritvijo pozornosti prekinete povratno informacijo o bolečini, utrujenosti in se zato z njo lažje soočate, saj je ne doživljate več tako intenzivno, kot bi jo, če bi se osredotočali nanjo. dobro je, da tudi to treniramo že med tekaškimi treningi, da ne bomo te tehnike prvič uporabili na maratonu.

6. "Močen kot lev"

V kritičnih težkih trenutkih maratona si lahko pomagate z različnimi vizualizacijami in prispodobami. Zamislite si, kaj si boste predstavljali, ko vam bo težko.

Lahko si predstavljate, kako ste močni kot lev ali kako imate na voljo še dovolj goriva, ki vas požene naprej, ali kako lahkotno tečete kot galeb, ki leti po širnem modrem nebu nad morjem. Si kaj spodbudnega zapeli ali se spomnili kakšnega smešnega odlomka iz filma.

Upam, da vam bo kateri od namigov prišel prav v procesu treningov, če ne prej, pa se nanje spomnite med samim maratonom.

Eva Kovač, športna psihologinja; foto: profimedia.si

@life priprave na maraton

Za dobro pripravo na maraton vam priporočamo uporabo @life programa Priprave na maraton, ki vključuje športni in mentalni trening. Do njega lahko brezplačno dostopate vsi registrirani uporabnikiportala @life.

Če želite spremljati svoj tekaški napredek preko mobilne aplikacije @life, si naložite plačljivo verzijo. Navodila, kako si aktivirati Program za priprave na maraton, si lahko preberete v priloženem dokumentu.

Ne pozabite dejstva, da je maraton več kot le daljši tek, zanj je potrebna izredno dobra telesna in psihična pripravljenost. Če ste se odločili za maraton, se verjetno sprašujete, kje začeti?

Zlato pravilo, ki se ga je treba držati, je postopnost, kar smo upoštevali tudi v programih, pripravljenih za vas. Izbirate lahko med programoma za pripravo na 10- ali 21-kilometrski tek.

Ne pozabite – ni vprašanje, ali zmorete, vprašanje je, ali želite!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri