Se starši preveč vmešavajo v vaše življenje? TAKO lahko to spremenite

Se starši preveč vmešavajo v vaše življenje? TAKO lahko to spremenite (foto: Profimedia) Profimedia
17. 2. 2023

Ste odrasli in skrbite zase, toda vaši starši se še vedno pretirano vmešavajo v vaše življenje? Želijo imeti vedno zadnjo besedo, pa naj gre za vašo kariero, s kom se boste poročili in kdaj, boste imeli otroke ali ne, kako se oblačite ali celo koga si izberete za svojega prijatelja?

Razlogi, zakaj starši pretirano nadzorujejo svoje že odrasle otroke

Starši, ki pretirano nadzorujejo svoje (odrasle) otroke, posegajo v njihovo zasebnost in jim ne dovolijo sprejemati lastnih odločitev, lahko  s svojim ravnanjem povzročijo negativne psihološke posledice. 

Razlogi za pretiran »nadzor« se lahko razlikuje od starša do starša. Lahko je to na primer premalo zaupanja v vaše sposobnosti, nepripravljenost prepustiti skrb za vas, strah, da bi vas izgubili, prizadevanje, da bi vas vzgojili kot popolne in idealne, ali strah, da bi naredili kakšno napako, kot so jo v preteklosti storili sami.

Kaj storiti?

Dobro je, da da se zavedate, da vas starši nadzorujejo bolj, kot je primerno za zdrave odnose. S tem lahko poiščete rešitve. Nekaj rešitev, ki bi vam lahko pomagale pridobiti več samostojnosti: 

Priznajte težavo

Prvi korak je, da brez občutka krivde priznate, da se vaši starši preveč vmešavajo v vaše življenje. Kot njihov otrok se navsezadnje lahko počutite krive, ker ste jezni nanje, ali pa razvijete zanikanje, da bi se izognili neprijetnemu pogovoru. Vendar je pomembno, da jasno ugotovite, ali so njihova dejanja znak zdrave starševske skrbi in pričakovanj ali pa so preveč nadzorujoča. Eden od takih načinov je, ali njihova dejanja ovirajo vašo zmožnost, da postanete samostojna odrasla oseba s z zdravim samospoštovanjem.

Pogovorite se s starši in postavite zdrave meje

Pogovorite se s svojimi starši in jim spoštljivo pojasnite vzroke svojih skrbi. Vsakič, ko vas želijo pretirano nadzorovati, postavite zdrave meje. Če pogovor ne pomaga, lahko pomaga postavljanje zdravih meja. Odločite se za spoštljivo izbiro, ki je drugačna od predloga/naročila vašega starša. Če to ne prinese boljših odnosov, si vzemite nekaj čustvene in tudi fizične distance, saj to lahko spremeni odnos.

Poiščite podporo pri družinskih članih ali/in prijateljih

V času, ko boste želeli spremeniti dinamiko med vami in vašimi preveč nadzorujočimi starši, boste morda potrebovali krog ali pa vsaj eno zaupanja vredno osebo iz družine ali prijateljskega kroga (lahko tudi nekoga, ki ga starši spoštujejo), ki vam bo lahko prisluhnila in nudila podporo.  

Imeti pretirano nadzorujoče starše ni enostavno in posledice so lahko dolgotrajne. Toda ko se odrasel »otrok« začne zavedati vedenja svojih staršev in tega, kako negativno njihova pričakovanja vplivajo nanje, je mogoče spremeniti in prekiniti škodljive vzorce. 

Povzeto po: mindbodygreen