Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih izdelkov, s katerimi lahko kuhamo po okusnih tradicionalnih receptih.
Predstavljamo vam recept za Mlinčevko, sladko jed iz Posavja in Bizeljskega, ki je poznana tudi kot kuhana potica, saj jo tvorijo izmenjujoče plasti kuhanih mlincev in skutinega nadeva.
SESTAVINE
Testo:
- 800 g moke
- 8 jajc
- 80 ml olja
- 5 žlic mlačne vode
Nadev:
- 800 g albuminske skute
- 2 dl jogurta
- 3 jajca
- 5 žlic sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 100 g masla
NAVODILO ZA PRIPRAVO
Testo:
- Iz 800 g moke, 8 jajc, 80 ml olja in 5 žlic mlačne vode zamesimo
mehko testo za mlince. - Testo razdelimo na 15 enakih delov, ki jih nato pokrijemo in
pustimo 15 minut, da se odpočijejo. - Nad ogenj pristavimo lonec vode, jo dobro posolimo in zavremo.
- Vsak kos testa razvaljamo na velikost izbranega okroglega pekača
(mi smo uporabili pekač s premerom 26 cm). - Razvaljano testo skuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in
ohladimo. - Postopek ponovimo za vse kose testa.
Nadev in peka:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- V posodo stresemo 800 g skute, 2 dl jogurta, 3 jajca, 5 žlic
sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja. - Vse skupaj dobro premešamo v mazav nadev.
- Maslo raztopimo.
- V namaščen pekač postavimo plast testa, po kateri premažemo
malo nadeva. - Po nadevu zlijemo 1 žlico raztopljenega masla.
- Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do vrha mlinčastega stolpa.
- Mlinčevko pečemo 1 uro na 180 ºC.
Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.
V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.
Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.