Vprašanje:
Testenine
Živjo, mene pa zanima kako škodljive so testenine za telo. Sama jih namreč obožujem, nikakor pa se ne morem prisiliti da bi jedla polnozrnate :) Hvala za odgovor in lep dan, Anja
Odgovor:
Testenine so sestavljene pretežno iz ogljikovih hidratov. Bolj pa ko so ti ogljkovi hidrati predelani višji glikemijski indeks ponavadi imajo. Višji ko je glikemijski indeks hrane prej se ti ogljkovi hidrati razgradijo na glukozo in prej gredo v kri. Vendar je to pogosto težava saj je te glukoze v krvi naenkrat preveč, to pa pomeni, da se izloča inzulin, ki skrbi, da glukoze ni v krvi preveč. Hormon iznzulin, na veliko možnih načinov poskuša sladkor v krvi znižat, zoprna zadeva pa predvsem ta, da tisti višek shrani v maščobo.
Če ti pade jabolko na tla je tisto obtolčeno mesto bolj sladko kajne? Enako je pri vsej ostali hrani, bolj ko jo kuhaš, pečeš, pasiraš itd... višji glikemijski indeks ma. Potemtakem imajo aldante testenine nižji glikemijski indeks kot tiste rakuhane. Ne glede na to pa imajo testenine že kar v štartu visok g. indeks že zaradi tega ker so iz predelane bele moke. Iz tega vidika so tiste graham boljše. G indeks nekoliko zniža tudi omaka.
Menim, da je najbolj pomembno, da veš, kdaj ješ testenine, če si napolneš glikogenske rezerve po treningu ali pa se pripraviš s taknim obrokom na neko dolgotrajno telesno aktivnost ne bo težav. Ne bo pa po polnem krožniku makaronov pametno iti ležati na kavč...
Mito Šinkovec profesionalni osebni in kondicijski trener