Jutranji tek naj bo čas za razmislek in načrtovanje: tako ustvarite rutino

Jutranji tek naj bo čas za razmislek in načrtovanje: tako ustvarite rutino (foto: Profimedia) Profimedia
25. 6. 2021

Obstaja veliko razlogov, zakaj se je dobro odpraviti na jutranji tek. V prvi vrsti vam takšna jutranja rutina lahko omogoča, da dan pričnete sveži, sproščeni in ne nazadnje veliko srečnejši. Že zjutraj boste zase naredili veliko dobrega, kar vas bo navdalo z neizmernim ponosom in z veliko dodatne mere življenjske energije.

Še preden se vam torej pričnejo skozi dan kopičiti številne obveznosti in skrbi, poskrbite za tek ob jutranji zori. Naj vam takšna aktivnost že v zgodnjih urah omogoča čas za razmislek in načrtovanje dneva, ki je pred vami. Jutranji tek vam lahko omogoči, da se odlično pripravite na vse, kar je pred vami.

Pred jutranjim tekom se dobro naspite

Če jutranji tek še ni postal vaša vsakodnevna rutina, vam bo nekaj časa precej težko. Morda je vaša motivacija zvečer na višku, zjutraj pa na žalost izgine. Idejo o teku lahko hitro prežene nekaj minutno dodatno poležavanje v postelji. Če pa si kljub temu vendarle že dlje časa nadvse želite v nov dan pokukati pravočasno, spočito in z veliko volje do teka, je najprej pomembno, da si zagotovite dovolj spanja – nekje od sedem do osem ur. Zvečer se boste morali najverjetneje  prej odpraviti spat.

Za jutranji tek se je treba torej v prvi vrsti dobro naspati. Poleg tega pa je bistveno tudi to, da se na takšno aktivnost dobro pripravite že zvečer. Preverite vremensko napoved in si obvezno že vnaprej pripravite vsa primerna oblačila pa tudi obutev. Poskrbite, da vam bo v njih dovolj prijetno ter udobno. Posledično se boste lahko zjutraj brez naglice odlično pripravili na tekaško vadbo.

Zjutraj so vaše mišice veliko manj gibljive, saj ponoči počivajo. Da bi se kar najbolje zaščitili pred poškodbami, ki vam jih lahko prinese jutranji tek, je zato še toliko pomembneje, da se primerno ogrejete.

Ker so mišice manj gibljive, so torej veliko bolj dovzetne za poškodbe kot pa na primer v večernem času. Vsaj nekaj vaj za ogrevanje je tako obveznih.

V jutranjem času med tekom do sebe ne smete biti preveč strogi
Profimedia

Če je za vas jutranji tek aktivnost, s katero ste šele dobro pričeli, je še toliko bolj važno, da z njo ne pretiravate oziroma da do sebe niste prestrogi. Zavedati se morate, da vam bo vzelo kar nekaj časa, da se boste na to dobro privadili. Začnite dovolj počasi in svojemu telesu dovolite, da se dobro privadi na povsem drugačen ritem. Po nekaj tednih pa vam bo zagotovo postalo precej lažje. Postali boste hitrejši in še bolj vzdržljivi. Brez težav boste lahko premagovali tudi zahtevnejše in daljše razdalje.

Morda je za vaš jutranji tek smiselno, da si najdete tudi primerno družbo. S seboj povabite osebo, s katero bo aktivnost še prijetnejša. Obenem pa bo tudi precej manj verjetnosti, da se boste vadbi v zgodnjih jutranjih urah odrekli. Imeli boste namreč veliko boljšo motivacijo, če boste vedeli, da se jutranjega teka prav tako nekdo veseli.

4 ključne prednosti jutranjega teka

Za nekatere je jutranji tek postal nekaj povsem običajnega in skorajda si ne zmorejo več zamišljati, da tega ne bi več počeli. Tek je torej zjutraj postal njihova rutina. Takšne osebe bi vam zagotovo znale povedati vsaj nekaj prednosti. Med njimi pa bi bile zagotovo te štiri, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. 

Ena od ključnih prednosti, ki vam jih lahko zagotovi jutranji tek, je zagotovo precej manj težav z načrtovanjem v primerjavi z večernim tekom. Zjutraj je pomembno le to, da si nastavite budilko, nato vstanete, nase navlečete kakovostne tekaške copate ter oblačila in že ste v pogonu. Po teku si pripravite zdrav in okusen zajtrk in se oprhate. Pred vami pa je nato še cel dan. Ker ste polni dobre energije, lahko povsem z lahkoto manevrirate med vsemi aktivnostmi ter obveznostmi, ki vas čakajo do poznega večera.

2. 

Ste vedeli, da je jutranji tek lahko tudi odlično zdravilo za mačka? Naj bo to še ena od prednosti, ki jih želimo izpostaviti. Če se na primer zjutraj zbudite povsem brez energije in je vaša glava pretežka, s postelje pa se skopljete le s težavo, potem je čas za jutranji tek. Zagotovo pa je tek zadnja stvar, na katero bi v takšnem primeru pomisli. Kljub temu je to še kako vredno preizkusiti. Po opravljeni vadbi si boste še kako zelo hvaležni, da ste se je lotili.

3. 

Če živite v mestu, vam jutranji tek lahko ne nazadnje prinaša tudi precejšnjo mero boljšega zraka. Jutra v mestnem okolju torej niso prijetnejša le zaradi hladnejšega, temveč tudi zaradi boljšega zraka. Vsi tisti, ki ste že kdaj koli poprej tekli v oblakih izpuhov, zagotovo prav dobro veste, na kaj točno ciljamo.

4.

Ne smemo pa pozabiti niti na to, da vam bo jutranji tek omogočil, da boste pričeli veliko bolje pa tudi bolj zdravo jesti. Takšna aktivnost vam bo namreč narekovala, da boste pričeli redno zajtrkovati. Če si zajtrka ne boste privoščili pred vadbo, si ga boste zagotovo po njej. To pa je odlična novica tudi za vse tiste, ki si želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Odlično pripravljen zajtrk in jutranji tek namreč izjemno učinkovito spodbujata metabolizem. V celem dnevu boste posledično porabili veliko več kalorij kot pa bi jih sicer.

Jutranji tek v vseh razmerah

Jesenski čas prinaša nekoliko hladnejše vreme, ki od vas zahteva toplejša oblačila – tudi med jutranjim tekom. Zato je še toliko pomembneje vedeti, kako se obleči, da nam ne bo pretoplo in da bo aktivnost čim prijetnejša. Ključno je, da ste oblečeni tako, da vam je ravno prav toplo in da vas oblačila med tekom ne ovirajo. To boste najlaže dosegli tako, da si oblačila nadenete po plasteh. A najprej je treba preveriti dejansko temperaturo.

Za jesenski jutranji tek si nadenite od 2 do 3 stopnje oblačil. To je odvisno od tega, kako hladno je zunaj na prostem. Za jesenski čas sta dovolj samo tanjša majica z dolgimi rokami ter vetrovka. Slednja vas bo odlično ščitila pred dežjem in vetrom. Pozimi pa je treba najprej nadeti majico. Ta se naj tesno oprijema vašega telesa. Za jutranji tek pozimi je še posebej dobrodošla bombažna majica s kratkimi rokavi. Nad njo pa si nadenite nekoliko bolj debelo majico z dolgimi rokavi. Na koncu oblecite še vetrovko.

Ključnega pomena je tudi to, da se med jutranjim tekom v hladnejšem času ne pregrejete. Če v tem času zjutraj dlje časa tečete, je velika verjetnost, da se med tekom segreva tudi samo ozračje. To pomeni, da vam lahko kaj hitro postane preveč toplo. To pa povečuje izločanje potu, kar lahko hitro privede do dehidracije ter utrujenosti. Temu se lahko najbolje izognete tako, da se oblečete v slojih. Med tekom si enega od slojev lahko preprosto snamete. Po potrebi pa si še vedno lahko naknadno nadenete rokavice in kapo.

Dejstvo je, da vam tek v vetru vzame nekoliko več energije za ohranjanje vašega tempa. To pomeni, da se boste tudi veliko bolj potili. Kombinacija vetra in potu pa učinkuje tako, da vam je še bolj hladno. Temu se lahko izognete tako, da si nadenete oblačila iz prave vrste bombaža. Za takšen material je namreč značilno, da hitro vpija pot. Druga oblačila pa naj učinkovito poskrbijo za to, da vam bo primerno toplo.

Profimedia

Za nekatere med vami je jutranji tek prava muka, za druge pa lahko pravi izziv ali poslastica. Ne glede na to, v katero skupino tekačev sodite, se morate zavedati, da vas lahko mokra oblačila povsem ohladijo. V njih vam zagotovo ne bo prav prijetno teči. Če je dež preveč močan, je veliko bolje, če se umaknete na primer v telovadnico.

Če na dežju želite vztrajati, pa si obvezno nadenite tekaško vetrovko, ki je dobro odporna na vodo. Na trgu so na voljo takšne vetrovke, ki vas lahko na najučinkovitejši način zaščitijo pred dežjem. Kljub vodoodpornosti vseeno dobro dihajo in odvajajo pot od kože. Posledično se zagotovo ne boste pregreli.