Tek

Kaj je boljše za hujšanje: tek ali hoja v hribe?

28. 4. 2024
Deli
Kaj je boljše za hujšanje: tek ali hoja v hribe? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri izbiri najboljše vrste vadbe za hujšanje se mnogi sprašujejo, ali je učinkovitejši tek ali hoja v hribe. Obe aktivnosti imata svoje prednosti in slabosti, zato je odločitev odvisna od več dejavnikov, vključno z osebnimi preferencami, telesnim stanjem in specifičnimi zdravstvenimi omejitvami. 

Kalorična poraba

Tek

Tek je visoko intenzivna aktivnost, ki lahko porabi veliko količino kalorij v kratkem času. Po podatkih Ameriškega sveta za fitnes in rekreacijo, lahko oseba s težo 70 kg v eni uri teka pri zmerni hitrosti porabi približno 600 (2.500 kJ) do 800 kalorij (3.340 kJ). Intenzivnost teka lahko povečate z intervalnim tekom ali tekom v klanec, kar še dodatno poveča kalorično porabo.

Hoja v hribe

Hoja v hribe ali pohodništvo je prav tako učinkovita pri kurjenju kalorij, še posebej, če so vključeni strmi vzponi ali neravni tereni. Hoja po hribih s težo 70 kg lahko porabi od 400 do 600 kalorij na uro, odvisno od naklona terena in hitrosti hoje.

Vpliv na telo

Tek

Tek je aktivnost, ki lahko prinese hitre rezultate pri hujšanju, vendar je tudi bolj obremenjujoč za sklepe, še posebej za kolena in gležnje. Redni tekači se pogosto soočajo z mikro-poškodbami zaradi stalnega udarca stopal ob tla, kar lahko vodi do obrabe sklepov in drugih poškodb.

Hoja v hribe

Hoja v hribe je običajno manj obremenjujoča za sklepe, saj so udarci ob tla blažji. Poleg tega hoja po razgibanem terenu zagotavlja naravno obliko intervalne vadbe, ki izboljšuje vzdržljivost in krepi mišice, vključno s srcem.

Profimedia

Psihološki učinki

Tek

Tek pogosto opisujejo kot sredstvo za doseganje "tekaškega transa", stanja, v katerem se poveča sproščanje endorfinov, kar lahko povzroči občutke sreče, celo evforije. To stanje lahko pripomore k večji motivaciji za redno vadbo.

Hoja v hribe

Hoja v hribe ponuja močan povezovalni element z naravo, ki je dokazano koristen za mentalno zdravje. Naravno okolje lahko zmanjša stres, izboljša razpoloženje in poveča splošno zadovoljstvo z vadbo.

Pomembno je, da ste aktivni

Izbira med tekom in hojo v hribe za hujšanje naj bo odvisna od vaših osebnih ciljev, telesnega zdravja in užitka v aktivnosti. Če ste v dobri fizični kondiciji in iščete aktivnost, ki maksimalno poveča porabo kalorij, je tek morda prava izbira za vas. Če pa želite manj intenzivno vadbo, ki je nežnejša do vaših sklepov in omogoča uživanje v naravi, je hoja v hribe odlična alternativa. V vsakem primeru je redna telesna aktivnost ključna za uspešno hujšanje in boljše splošno zdravje.