10 nasvetov za dobro mentalno zdravje

10 nasvetov za dobro mentalno zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2019

Mentalno zdravje pokriva našo psihološko in čustveno plat ter vpliva na naše družabno življenje. Če se držite spodnjih korakov, boste ostali produktivni in lažje boste nadzorovali svoje razpoloženje.

Najpogostejše mentalne bolezni vključujejo

  • anksioznost,
  • depresijo,
  • motnjo pomanjkanja pozornosti,
  • različne prehranjevalne motnje,
  • izgubo spomina in še kaj.
Pomagajo vam lahko naslednji ukrepi:

1. Redno telovadite!

Pogled tega, da boste z redno fizično vadbo ohranjali  kondicijo in zdravje, bo bolje deloval tudi vaš um. Kemične reakcije, ki se v telesu sproščajo med športnim udejstvovanjem, namreč pomagajo sproščati hormone, ki pripomorejo k dobremu počutju in zmanjšujejo možnost za anksioznost, ki je pogojena s stresom.

2.  Privoščite si krepčilen spanec!

Vaše spalne navade vplivajo na zdravje telesa in še posebej duha. Pomanjkanje spanca vodi v depresijo in anksioznost. Za uravnovešeno  mentalno zdravje naj bi vsak dan spali med  6 in 9 ur. Med spancem se možgani obnavljajo, telesni organi pa počivajo.

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

3.  Uživajte zdravo hrano

Uravnotežena prehrana je ključ do zdravja. Vsi smo že kdaj opazili, kako nam razpoloženje pade, če več dni zapored jemo veliko sladkarij ter težko in mastno hrano, ki vsebuje bolj malo hranilnih snovi. In obratno – če uživamo svežo, biološko pridelano in lokalno hrano, bomo bolj polni energije.

Vkolikor telesu primanjkuje mineralov in vitaminov, na primer B12 in železa, to bistveno vpliva na naše razpoloženje. Vitamin D stimulira hormona sreče, endorfin in serotonin, ki nam pomagata, da smo energični in veseli.

Povsem možno je, da veš organizem določenih vitaminov ne absorbira, zato se posvetujte z nutricionistom, če kljub zdravi prehrani še vedno ne opazite razlike v razpoloženju.

Preverite: Zakaj bi morali ječmen takoj uvrstiti na svoj jedilnik? 

4.  Naučite se obvladovati stres

Stres je del našega življenja, nemogoče se mu je popolnoma izogniti, obstajajo pa načini, kako se z njim spoprijeti, da nam je lažje. Poskusite z meditacijo, vajami čuječnosti, jogo ali s kakšnim kreativnim hobijem.

Preberite še: Naravni načini za spopadanje s stresom 

5.  V prostem času počnite nekaj, kar vas veseli

Vsak od nas ima različne interese, pogosto pa naše srčne želje zanemarimo, ker se v vsakdan vrinejo drugi 'nujni' dogodki.

Vzemite si čas zase in vsak dan vsaj pol ure počnite nekaj, kar vas izpolnjuje, bodisi branje bodisi risanje. Lahko si privoščite tudi dolg sprehod. Karkoli, s čimer zamotite svoj um in ob čemer se napolnite z energijo.

6. Naučite se odpuščanja

Zgodi se, da nas bližnji kdaj hote ali nehote prizadenejo. Ne glede na to, kako nas boli, pa je zelo zdravo za nas, da se naučimo odpustiti in stvar pustiti v preteklosti.

Če gojimo zamere, kuhamo jezo in se vsak dan smilimo sami sebi ter tarnamo kakšna krivica se nam je zgodila, si pravzaprav kopljemo še večjo jamo.

Mi trpimo bolj, kot tisti, ki je povzročitelj naše nesreče. Tega si ne smemo več dovoliti, saj nič in nihče ni vredno našega mentalnega zdravja! Pozabite in odpustite in bolj lahkotno ter svobodno se boste počutili.

7. Zabavajte se!

Vzemite si čas za druženje s prijatelji in družinskimi člani. Smeh krepi razpoloženje in nas zdravi!

Nikoli nismo prestari za igranje igric niti za adrenalinske aktivnosti. Če se počutite osamljene, se pridružite kakšni lokalni skupini, ki se vsak teden dobiva in, na primer, igra šah. Ali pa se vpišite na kak tečaj in tako spoznajte nove prijatelje.

Če radi hodite na sprehode in ljubite živali, obenem pa imate čas in prostor za hišnega ljubljenčka, se odpravite v zavetišče in si tam izberite novega štirinožnega prijatelja – kdor nima živali sploh ne ve, koliko veselja prinesejo v življenje!

Preverite: Kako zdravijo mačke

8. Uživajte v sedanjosti

Naučite se, kako ceniti vsak trenutek, ne glede na to, kaj se dogaja. Opazujte življenje in ljudi okrog sebe, bodite hvaležni za male čudeže vsakdana in za dejstvo, da ste sposobni življenje okušati z vsemi čuti.

Ne vračajte se v preteklost – ta je za vami in ni potrebe, da jo vlačite s seboj, če vas navdaja s slabimi občutki.

9.  Pazite se izgorelosti!

Ne delajte preveč! Deloholičarstvo vodi v izgorelost, ki resno poškoduje možgane in telo. Če je neka naloga za vas pretežka oziroma se vam zdi, da zanjo nimate dovolj časa, poskusite to na lep način razložiti – nič ni vredno vašega zdravja. Niti denar, ki bi ga lahko prislužili ekstra.

Preverite: 13 znakov, da ste tik pred tek, da izgorite 

10.  Prosite za pomoč

Nič sramotnega ni, če včasih ne vemo, kako naprej ali ne vidimo prave rešitve, in vprašamo za pomoč.

Če se vam je zgodilo nekaj travmatičnega, kot je na primer izguba ljubljene osebe, ima to lahko resne posledice za mentalno zdravje. Vsega pač ne moremo rešiti sami … če se vam zdi, da bi se bilo dobro s kom pogovoriti, se naročite pri terapevtu ali pa obiščite kakšno skupino za samopomoč.

Ne pozabite: niste sami.

Preberite še:

Vir: Conscious Reminder

Foto: Profimedia