Kako se sprostiti v 10 minutah?

7. 10. 2012

Sprostitev je pri doseganju rezultatov zelo pomembna. Potrebujeta jo tako um kot telo.

Vaja za sproščanje

V prostoru, kjer je tišina, se ulezite na hrbet in se sprostite. To pomeni, da si predstavljate, da je vaše telo brez teže, da lebdi v zraku. Misli vam bodo najprej še begale, zato jih ukanite tako, da začnete opazovati svoje dihanje. Dihanje je edini proces v telesu, ki se dogaja tudi, če nanj ne pomislite, hkrati pa lahko nanj vplivate tudi s svojo voljo. Miren dih bo vašemu telesu zagotovitev sprostitev. Sproščeno telo umiri tudi vaš nemirni um.

Pozornost z dihanja prenesite na telo in se poskusite zavedati prstov na nogah. Ne premikate jih, ne napenjate jih, telo naj sproščeno leži na hrbtu, vi pa samo opazujte občutek v vaših prstih na nogi. Pomislite, kako se sproščajo in ta občutek popeljite prek stopal, pet, gležnjev vse višje, prek meč v koleno in potem navzgor v stegna in vse do bokov.

Še enkrat pomislite, naj se vaše noge sprostijo, najprej leva in potem še desna. Noge naj postanejo težke, občutite jih tako sproščene, kakor da niso del vas. Ko se noge sprostijo, preusmerite pozornost in zavedanje na medenico. Sprostite napetosti v kolkih, občutite, kako se sprošča sklep na bokih, in vodite sproščen občutek, ki ga boste morda občutili kot mravljince, morda vam bo v tistem delu telesa vroče ali hladno, navzgor po telesu.

Sprostite najprej trebušne mišice, potem še hrbtni del med medenico in rebri. Če opazite kakšno napetost, vizualizirajte, kako jo izdihujete iz svojega telesa. Vaše zavedanje naj se preseli na rebra in naj se sprostijo napetosti med njimi. Telo naj bo mehko, ne premikajte ga, oči naj ostanejo ves čas zaprte. Sproščen občutek popeljite iz rebrnega dela v ramena.

V ramenih in vratu je ogromno vsakodnevnih napetosti, posledic slabe drže in nepremičnega položaja, ki ga zahteva sedenje pred računalnikom, zato je še posebej pomembno, da ta del popolnoma sprostimo. Naj se ramena povesijo proti tlom, naj napetost izgine iz vašega telesa. Potegnite sproščen občutek navzgor v vrat in še višje, vse do lasišča.

Opazujte svoje dihanje. Ne nadzirajte ga, le opazujte ga, kako vas polni od nog do glave, opazujte, kako odnaša napetosti iz vašega telesa od zgoraj navzdol. Vzemite si nekaj časa, opazujte naraven potek dihanja, naj vaše misli zapolni le ta proces.

Pozornost nato počasi preusmerite v prste na rokah in jih, ne da bi jih premikali, občutite. Sprostite jih in popeljite ta občutek sproščenosti navzgor po roki. Vzemite si čas in naj se sproščenost preliva po vaši roki navzgor počasi, iz prstov v dlan, ki naj se čim bolj sprosti, pa naprej v zapestje, v podlaket, komolec in prek njega v nadlaket vse do ramena.

Sprostite roki, najprej levo, potem desno. Naj se občutek v rokah pridruži občutku v telesu, občutite svoje telo mehko in prožno. Pozornost spet namenite rokam, sproščen občutek še enkrat začutite v ramenih, vratu … vse do lasišča. Sprostite celotno telo in ga občutite tako, kakor ste prej zaznali le njegove posamezne dele.

Mišice v telesu naj bodo popolnoma sproščene, začutite, kako gravitacija deluje na telo in kako so mišice ohlapne. Izdihujte napetosti iz svojega telesa in mu dovolite, da se sprosti, vaš um pa naj se ukvarja le z njim in z ničimer drugim. Naj um in telo postaneta prijatelja, naj hodita po svetu z roko v roki.

Kdor zna uživati življenje s polnimi pljuči in zavestno izkoristiti vsako minutko za prave stvari, ima v sebi neizčrpen vir življenjske energije. Da bi znali uživati, se morate naučiti pozorno opazovati, zaznavati in doživljati svet okoli sebe, saj ga boste lahko le tako najbolje izkoristili.

Vir: Honn, Robert: Dnevnik tekača III, Ljubljana, marec 2006

Vajo za sproščanje si lahko ogledate tudi v videu Hitra sprostitev.