Tek

Na vse to morate pomisliti, ko se pripravljate na prvi maraton!

18. 8. 2023
Deli
Na vse to morate pomisliti, ko se pripravljate na prvi maraton! (foto: Profimedia)
Profimedia

Se boste letos prvič udeležili maratona? Če boste dobro pripravljeni, to zagotovo ne bo vaš zadnji. 😉

Želite dobro maratonsko izkušnjo? No, vzdušje bo vsekakor nekaj posebnega in prav lahko spoznate podobno misleče prijatelje, s katerimi boste skupaj odšli na kakšen tek. A da bo vse tako, kot si želite, morate kar nekaj časa vložiti v priprave. Ste že začeli? 

Kako se pripraviti na prvi maraton? 

Na maraton se zagotovo ne odpravite kar tako, malo preizkusiti svoje tekaške sposobnosti in se zabavati, saj se vam bo dogodek verjetno zameril. Raje poskrbite za dobro pripravo. 

Kaj vse lahko naredite pred maratonom? 

Zastavite realističen načrt 

Če še nikoli prej niste pretekli maratona, niti tako dolge razdalje, potem od sebe ne morete pričakovati, da boste končali v istem času kot tisti, ki se na to pripravljajo že pol leta in se maratonov udeležujejo vsako leto. 

Načrt naredite tako, da bo ustrezal vašim fizičnim sposobnostim. Dobro bi bilo, da lahko počasi pretečete ali prehodite kakšnih 10 km, preden se začnete pripravljati na maraton. Če tega ne zmorete, lahko še vedno izberete kakšno krajšo razdaljo. 

Tu morete biti do sebe iskreni in upoštevati, koliko zmorete. 

Ogrevanje in dneve za počitek vzemite resno

Motivacija bo vsaj na začetku precejšnja, zato poskrbite, da ne boste pregoreli že na pripravah na maraton. Prav tako kot boste določili dneve za vadbo, določite tudi dneve za počitek in se tega držite. Tudi če ne boste čutili pretirane utrujenosti. Telo namreč potrebuje čas za okrevanje in celjenje mikropoškodb, ki nastanejo pri vadbi. Zato ste naslednjič lahko spočiti in ponovno daste vse od sebe. 

In ko tečete, ne začnite kar takoj, z vso hitrostjo in vsemi kilometri. Najprej se ogrejte in na koncu si vzemite čas za ohlajanje. Pri neogretem telesu boste hitro staknili poškodbo.

Pazite, kaj jeste

Če boste vse moči usmerili v priprave na maraton, pridno trenirali in bili dosledni, bi bilo škoda, da vse skupaj uničite s hrano iz restavracij, sladkarijami in podobnimi živili, ki telesu ne dajo hranljivih snovi, ki jih potrebuje med gibanjem in za okrevanje.  

Opazili boste, da boste po tekih vedno bolj lačni. Že prej razmislite in vsaj delno pripravite obrok za po vadbi, naredite tudi tedenski jedilnik, da ne boste v dilemi in raje naročili pice, kot si privoščili doma kuhanega hranljivega obroka. 

Ne načrtujte samo teka

Poleg tega boste potrebovali tudi vadbo moči, da okrepite zgornji del telesa in noge, delate na pravilni drži in poskrbite, da boste imeli dovolj moči za vse kilometre, ki vas čakajo. Zato nikar ne načrtujte samo teka, pač pa tudi vadbo za moč in ravnotežje. Oboje vam bo prišlo še kako prav. 

Dobro bi bilo, da vsaj nekaj ur teka in vadbe moči opravite s trenerjem, ki vam bo znal povedati, kaj počnete narobe. Napake vas lahko precej upočasnijo in poskrbijo, da boste začeli hoditi še precej pred ciljem. 

Uživajte v trenutku! 

Ne pozabite uživati! Nenazadnje je to vaš prvi maraton, zato poskrbite, da bo izkušnja lepa. Družite se, spoznavajte ljudi in se ne osredotočajte samo na čas. Tako se boste radi vrnili tudi drugo leto. 

Vir: Prevention

Prisluhnite aktivni podkastu! 

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V Aktivni podkastu je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ