Lahko pretečemo maraton brez treninga?

Lahko pretečemo maraton brez treninga? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 10. 2017

Večina se na maraton pripravlja sistematično, drugi se pripravljajo bolj površno. Pa lahko cel maraton pretečemo ne da bi se nanj temeljito pripravili?

Tek je postal prava modna muha. Tečejo mlajši, starejši, otroci, tečejo vsi ... Za številne je vrhunec sezone maraton, za veliko od njih prav Ljubljanski maraton, saj velja za eno izmed najbolj množičnih športnih prireditev pri nas.

Večina udeležencev se na maraton pripravlja sistematično. Nekaj mesecev življenja podredijo teku in pripravi na ta dogodek. Kar pogosto srečam privržence teka, ki trenirajo ob meni nepojmljivo zgodnjih ali poznih večernih urah. Čedalje več je tekaških skupin, ki pridno trenirajo. Najdejo se tudi posamezniki, ki se na maraton pripravljajo površno ali pa se na tako dolg napor sploh ne pripravljajo.

Vprašanje, ki se mi postavlja, je, ali lahko pretečemo cel maraton, 42 kilometrov dolgo razdaljo, ne da bi se nanj temeljito pripravili?

Obstaja kar nekaj ljudi, ki so se spopadli z maratonom brez posebnega treninga.

Brata Jedward sta pred nekaj leti pretekla maraton v San Franciscu, ne da bi si se nanj posebej pripravljala. Celo David Bedford, ki je bil direktor londonskega maratona, je leta 1981 v nočnem lokalu stavil, da bo naslednje jutro sodeloval na maratonu. Kljub neprespani noči je z velikimi mukami maraton uspešno pretekel. Eddie Izzard je pretekel 43 maratonov v 51 dneh, na maratone pa se je začel pripravljati šele pet tednov prej.

Zanimiva je zgodba 26-letnega Američana Seana Ogle, ki se je na maraton začel pripravljati pet mesecev prej. Po nekaj tednih treninga je zaradi večje obremenitve v službi in poškodbe goleni moral prenehati redno trenirati. Ker pa je startnino na maraton že plačal, se je kljub slabi pripravljenosti odločil startati. Imel je idejo, da bo pretekel nekaj kilometrov in nato odstopil. Tekmo je začel z bolečinami in se v prvih kilometrih znašel v skupini žensk srednje starosti, ki so ga z lahkoto prehitevale. Ego in ponos sta prevladala in Sean jih je na vsak način hotel prehiteti. Iz kilometra v kilometer je bil bolj utrujen, vseeno pa je maraton pretekel. Zadnje 15 km je prehodil in se vsako minuto ustavljal in raztegoval.

Čeprav se zgoraj navedeni posamezniki niso sistematično pripravljali na tako dolg tek, so bili vsi večkrat tedensko fizično aktivni. Ključnega pomena, da so varno pretekli maraton, sta bili njihova predhodna priprava in splošna fizična pripravljenost.

Teoretično bi lahko vsakdo prehodil maratonsko razdaljo, če bi hodil s povprečno hitrostjo 5 km na uro, kar je običajna hitrost pri hoji. Maratonsko razdaljo bi premagal v približno 8 urah.

Ali je smiselno, da se maratona udeležite le zaradi tekmovanja samega, presodite sami ...

Dejstvo je, da preteči maratonsko razdaljo pomeni napor na samem vrhuncu človekovih sposobnosti, kar dokazujejo primeri tekačev, ki vsako leto na maratonih potrebujejo zdravniško pomoč. Nekateri tudi umrejo, večina zaradi srčnega infarkta. Zaradi tega se je na maraton pametno pripraviti.

Potencialne nevarnosti maratona:

  • Smrt – teči maraton ali polmaraton je lahko usodno. Najpogostejši vzrok smrti je srčni infarkt, zabeležijo se tudi primeri hiponatremije (prekomerno uživanje vode).
  • Dehidracija – telo zgublja vodo zaradi potenja, tako lahko rekreativni tekač v 4 urah izgubi od 3 do 5 litrov tekočine, ki jo mora pravočasno in v zadostni meri nadomestiti.
  • Poškodbe – kolena, gležnji in stopala so med tekom najbolj obremenjeni deli telesa. Po teku bi si morali udeleženci privoščiti daljše obdobje počitka, da se mikropoškodbe, ki nastanejo zaradi dolgotrajnih obremenitev, popolnoma zacelijo.

Kako se pravilo pripraviti na maraton:

  • Plan treninga in trening: pomembno je, da se na maraton temeljito pripravite.
  • Držite se načrta: na štartno črto lahko stopi vsak, ki plača startnino. Maraton bo varno in z užitkom pretekel samo tisti, ki se bo nanj temeljito pripravil. Načrta se striktno držite!
  • Pazite na prehrano: Pred tekmo si zagotovite zadostne zaloge ogljikovih hidratov. Pazite, da boste tudi med tekmo ohranjali zadosti energije. Redno uživajte energijske napitke, gele in ploščice. Priporočamo, da na treningih preverite, katera oblika energijskih napitkov vam bolj ustreza.
  • Ne začnite prehitro: Ohranjajte tempo teka.

Najpomembnejši del maratona je sistematična priprava, kar bo od vas zahtevalo veliko prilagajanja in odrekanja, na koncu pa boste nedvomno uspešni.

Ne pozabite dejstva, da je maraton več kot le daljši tek, saj je zanj potrebna izredno dobra telesna pripravljenost.

Miloš Kalc, profesor športne vzgoje; 24alife tim

Preberite še: