Pred maratonom: Glavo pokonci in NE OBUPUJTE

5. 10. 2011

Zapomnite si: če štirikrat na teden migate, ste že popolnoma druga, veliko bolj zdrava oseba kot nekdo, ki se že leta ne ukvarja z nobeno športno aktivnostjo. Vaš korak pri hoji je lahkotnejši in bolj poskočen, zato avtomatično delujete bolj vedro in samozavestno.

Tudi pri psihičnem naporu boste bolj vzdržljive in potrpežljive. Da ne govorimo o vzdržljivosti pri igri z otroki ali pri ljubezenskih aktivnostih, nad katero bo prav gotovo navdušen tudi vaš partner. Seveda bo vse to vplivalo na vašo samozavest, samozavestne ženske pa so lepe, zanimive in zaželene v vsaki družbi in tudi službi.

A vseeno, po našem programu ste trenutno v najtežjem in najintenzivnejšem obdobju treninga in seveda je težko. Tudi vsak dan ni – kot se reče –'olimpijski' za nas in naše telo. Če ste po dolgem teku zelo utrujeni in izčrpani, si vzemite dva dni odmora. Zavedajte pa se, da boste, če vam je uspelo preteči med 70 in 75 odstotki dolžine tekaške preizkušnje, na dan teka nedvomno sposobni preteči še četrtino več.

Tako da glavo pokonci in NE OBUPUJTE! Zadnji teden pred maratonom se intenzivnost občutno zmanjša, saj se morate odpočiti pred naporom, a vseeno telo ohranite v gibanju.

Oktobra so temperature nižje, zato tudi pazite, kako ste oblečene. Upamo, da ste se uspešno izognile poškodbam. Bolečine v mišicah so normalne in z njimi se morate sprijazniti in se nanje kar navaditi. V športu in predvsem v atletiki se pogosto uporablja angleški pregovor No pain no game (brez bolečine ni igre – pravega športa) ali po slovensko: Brez muje se še čevelj ne obuje. Vendar poslušajte svoje telo in ne pretiravajte.

Pogovarjajte se tudi z drugimi tekači, saj se lahko tako veliko naučite o teku, izkušenejši tekači pa so tako in tako prava zakladnica modrosti in nasvetov. Obiščite tudi uradno stran ljubljanskega maratona, če je morda še niste, na www.ljubljanskimaraton.si.

Prehrana?

Sveža zelenjava se počasi umika, zaradi hladnejših temperatur nam bolj prija tudi težja in mastna hrana. Pazite na svoj jedilnik, da prehrane ne zamenjate preveč in se ne obremenite s pretežko hrano. Nekatera hrana se prebavlja dlje kot druga, tako da potrebujemo več časa med obrokom in treningom. Tudi na pitje tekočine ne pozabite – pred in med treningom ter po njem. Spoznajte svoje telo in želodec ter ugotovite, katera hrana vam najbolj ustreza pred treningom.