Umrla najbolj znana rekreativna tekačica - Helena Žigon

Umrla najbolj znana rekreativna tekačica - Helena Žigon (foto: Foto Vzajemna) Foto Vzajemna
31. 7. 2020

“Zapustila nas je legendarna tekačica Helena Žigon. Bila je naš vzor, z velikim občudovanjem in spoštovanjem smo spremljali njene tekaške podvige. Ponosni smo bili, da je bila tudi del naše tekaške družine - vlivala nam je pogum, samozavest in motivacijo. Hvala za vso pozitivno energijo in spodbudo. V mislih bo vedno z nami. Iskreno sožalje njeni družini in vsem žalujočim,” so zapisali v tekaški skupine Vzajemne na Facebooku.

Zagotovo bo prav vsak slovenski tekač, ki je nastopil vsaj na enem od številnih maraton po državi, predvsem pa na ljubljanskih maratonih, danes z žalostjo prebral, da je v 92. letu starosti umrla legendarna tekačica Helena Žigon. Helena je sodelovala na vseh pomembnejših maratonih tudi v svojih poznih letih. Najbolj znana je njena udeležba na vseh ljubljanskih maratonih in na 1. Istrskem maratonu, na katerem je točno na svoj 86. rojstni dan pretekla vseh 21. km polmaratona.

Arhiv

»Med tekom imam mir in danes potrebujem prav to. Mir potrebujem, ker se želim vrniti v preteklost. Želim spet srečati ljudi, ki sem jih srečevala na svoji življenjski poti, jih še enkrat pozdraviti, se pomeniti, se posloviti, morda z zbogom, morda z na svidenje. Nekako čutim, da me brez teka danes verjetno ne bi bilo tu, zato vem, da je prav, da sem za svoj rojstni dan izbrala ravno to, da ga proslavim s tekom. Prav je, da se mu oddolžim. Šestinosemdeset let se sliši staro, enaindvajset kilometrov se sliši mlado, a jaz bi besedi rada združila. Bili so že teki, na katerih so se mi utrinjale misli, ki so mi pomagale naprej. In takšnih misli sem posebej potrebna danes, ko me je tako strah. Strah, da bom na vsem lepem obstala,« je povedala Helena v knjigi Bela dama, Življenje tekačice Helene Žigon – Roman v 42 tisoč korakih, ki jo je napisala Jasmina Kozina Praprotnik.