Jesen nam že na vsakem koraku razkazuje pisano paleto toplih barv in res bi bilo škoda, da ne bi maksimalno izkoristili vse krajših dni, ki naznanjajo prihod hladnejših mesecev.
Uživajte v jesenskem soncu in pisanih krošnjah dreves in si napolnite pljuča s svežim zrakom. Skrb za uravnotežen obrok, ki vam bo za pripravo vzel le nekaj minut, pa prepustite Ani Žontar Kristanc, ki tokrat predstavlja okusen basmati riž s koruzo, grahom in skušo.
Okrepljen imunski sistem
Ustrezna prehrana je v jesenskih dneh izjemno pomembna, saj omogoča, da si naše telo okrepi imunski sistem in se pripravi na hladnejše mesece. Izbiri sestavin, ki se znajdejo na vaših krožnikih, namenite posebno skrb, prav tako pa ne podlegajte hitremu tempu življenja in si vedno vzemite čas za polnovreden obrok.
Za zdravo in uravnoteženo prehrano strokovnjaki priporočajo uživanje rib vsaj dvakrat tedensko. Ena najokusnejših in najranljivejših modrih rib je skuša, ki slovi po svoji bogati vsebnosti omega-3 maščobnih kislin. Poleg tega so skuše odličen vir beljakovin, ki so ključnega pomena za normalno delovanje človeškega telesa.
Tudi zdravi obroki so lahko hitro pripravljeni
Ana Žontar Kristanc, kulinarična navdušenka in mlada mamica, vedno zbira ideje in preizkuša recepte za preproste in zdrave obroke. S premišljeno izbranimi sestavinami in enostavnimi postopki priprave ji ostane več časa za čarobne jesenske trenutke v krogu svoje družine. »Basmati riž s koruzo, grahom in skušo je odlična ideja za hitro kosilo ali večerjo, ki bo navdušila celotno družino. Fileji skuše Rio Mare v paradižnikovi omaki dodajo jedi piko na i, poleg tega pa jih moja malčka naravnost obožujeta,« je povedala Ana, ki je recept delila na svojem blogu Anina kuhinja.
Pripravo jedi vam bo olajšal tudi kratek seznam sestavin, ki se zagotovo skrivajo v vaših kuhinjskih omaricah. Fileji skuše Rio Mare v paradižnikovi omaki so popolnoma očiščeni ter brez kože in kosti, tradicionalna paradižnikova omaka, obogatena s korenčkom in čebulo, pa ohrani svež in poln okus tudi, ko je ohlajena. Prav zato je jed primerna tudi za zdravo kosilo na poti ali v službi.
Za dve do tri osebe boste potrebovali:
- 2–3 konzerve filejev skuše Rio Mare v paradižnikovi omaki
- 150 gramov basmati riža
- 1/2 majhne čebulice
- 1 strok česna
- 1 pest zamrznjenega graha
- 1 pest kuhane koruze
- 1/2 čajne žličke soli
- bel poper po okusu
Celoten Anin recept za basmati riž s koruzo, grahom in skušo preverite na njenem blogu Anina kuhinja, še več njenih slastnih receptov pa najdete na spletni strani www.riomare.si. Za več receptov z izdelki Rio Mare pridno spremljajte blog www.aninakuhinja.si in Facebook stran www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.
- Preverite še Kakšno je zlato pravilo mediteranske prehrane (in zakaj bi se ga morali držati)? ali pa Veste, katera hrana je najboljša za možgane? (+ slasten, preprost recept)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?