RECEPT: Tako sami doma naredite slasten jagodni čips

Imate še veliko jagod? Pripravite ta slasten prigrizek – jagodni čips

RECEPT: Tako sami doma naredite slasten jagodni čips (foto: Profimedia) Profimedia

Jagode so zelo občutljive in lahko hitro splesnijo. Če ste jih nabrali preveč – ali preprosto obožujete slastne prigrizke –, imamo tu preprost trik, kako jih porabiti – postavite jih v pečico. 

Recept za aromatični jagodni čips

Pripravite lahko tudi večje količine. Čips pa si privoščite kot prigrizek, kot dodatek k jutranjim kosmičem ali za peko. 

Sestavine: 

Jagode seveda – kolikor jih imate

Postopek:

Pečico segrejte na 80° C in pripravite pekač. 

Jagode skrbno umijte in osušite. Odstranite liste in morebitne obtolčene dele ter jih narežite na 3 do 4 mm debele rezine. Tanjše, boljše.

Rezine razporedite po kuhinjski brisački in nežno popivnajte (obe strani). 

Rezine nato razporedite po pekaču – ne smejo se dotikati. 

Pekač postavite v ogreto pečico. 

Po približno eni uri oz. ko se jagode po vrhu posušijo, jih obrnite in pecite dokler niso pečene (ne smejo biti lepljive - preverjajte vsakih 10-15 minut). Čas pečenja lahko variira, saj je odvisno od tega, kako sočne so bile jagode in kako tanko so narezane. 

Če se bodo našle rezine, ki še niso lepo popečene, poberite le tiste, ki so, mehkejše pa v pečici pustite še kratek čas.  

Pustite, da se čips ohladi, nato ga shranite - najbolje v kozarcih z navojem.  

Dodatni nasveti:

Nekateri jagode potresejo z malo sladkorja ter pustijo, da izpustijo sok, nato pa jih popivnajo in razporedijo po pekaču.

Nekateri recepti narekujejo, da se pečica segreje na 170 stopinj Celzija in šele ko pekač postavite v pečico, zniža na 90.

Recepti z jagodami: