Zakaj so ovseni kosmiči odličen zajtrk? Prepričamo vas, da si jih pripravite še danes!

Zakaj vaši prijatelji tako opevajo ovsene kosmiče? Imajo kar nekaj dobrih lastnosti, kot boste videli v nadaljevanju. Zagotovo si jih boste pripravili za  zajtrk. 

Zakaj so ovseni kosmiči odličen zajtrk? Prepričamo vas, da si jih pripravite še danes! (foto: profimedia) profimedia

Ovseni kosmiči so pogosta sestavina zdravega zajtrka. Pa je res upravičeno, da jim pripisujemo toliko zaslug? Preverite spodnje dobre lastnosti in posledice, ki jih imajo na telo in presodite sami. 

Zakaj so ovseni kosmiči odličen zajtrk?

Polni antioksidantov

Ovseni kosmiči so zakladnica antioksidantov. Pa ne katerihkoli, vsebujejo namreč tip antioksidanta, ki je prisoten skoraj samo v kosmičih in ga težko najdete drugje. Avenantramidi (tipi antioksidantov) lahko poskrbijo za uravnavanje krvnega pritiska, izboljšanje pretoka krvi v telesu in lajšanje infekcij. 

Izboljšan odziv na inzulin in uravnavanje krvnega sladkorja

Ovseni kosmiči vsebujejo beta-glukan, ki izboljša odziv inzulina in lahko pomaga tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi. Zato po kosmičih včasih radi posežejo tudi pacienti z diabetesom tipa 2. 

Veliko vitaminov in mineralov 

V zajtrku, ki je sestavljen iz ovsenih kosmičev, boste dobili veliko vitaminov in mineralov, a ne skrbite, jed bo nizkokalorična (če ne dodate kaloričnih dodatkov). 

Ovseni kosmiči vsebujejo: 

  • magnezij
  • železo
  • cink
  • folate
  • baker
  • vitamin B1 in B5
Za uravnavanje holesterola

Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da lahko beta-glukan, ki ga vsebujejo tudi ovseni kosmiči, pomaga znižati "slab" holesterol, na "dobrega" pa nima vpliva. Zato strokovnjaki ovsene kosmiče priporočajo ljudem s povišanim holesterolom. 

Spodbuja rast dobrih bakterij v prebavnem traktu

Za to je ponovno zaslužen beta-glukan, ki ustvari gelu podobno maso, ko se zmeša z vodo. S tem obda želodec in prebavni trakt. Dobre bakterije, ki pomagajo pri prebavi, se hranijo z nastalo oblogo, kar sproži množenje in vodi v zdravo črevesje. 

Za vzdrževanje teže

Ovseni kosmiči so polni vlaknin, zato se boste po njih še dolgo počutili site. Ravno zaradi tega je to odličen zajtrk, ko želite nadzorovati težo, saj boste manj verjetno posegli po nezdravih prigrizkih. 

Tu je rešitev za zdrav zajtrk!

Ko se vam mudi ali ste na poti, si privoščite Boom box ovsene kaše! So brez dodanih sladkorjev in popolnoma veganske, zato ne skrbite, da bi prekršili svoje novoletne zaobljube. Kot ste lahko videli zgoraj, so ovsene kaše bogat vir vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.

Izbirate lahko med več okusi:
  • lešnik in čokolada,
  • malina in vanilija,
  • kokos in čokolada ter
  • gozdni sadeži in mandelj.

Lahko jih pripravite z enim od Boom box ovsenih napitkov

profimedia

Če si boste kašo privoščili za zajtrk izberite večje 300 g pakiranje, ko ste na poti in se vam mudi, pa s seboj vzemite manjše pakiranje za en obrok.